2024 július 20

Reggeli Hírlevél 2021. 04.20.

Belföld

Csúnyán lefelé fordult a BUX

Egyelőre elodázza a trendfordulót a magyar tőzsdeindex, miután a hétkezdet is kifejezetten gyengén sikerült. Még erről a szintről is lehet technikai szempontból visszafordulás, és egy halvány reménysugár, hogy a forgalom nem volt kifejezetten magas, de egyelőre nem fest jól a grafikon képe. Ha a következő napokban nem történik valami abszolút nem várt fordulat, akkor további csökkenés lehet a valószínű.

Komoly esés a Richter piacán is

A Richter részvényeit ütik a parkettán, hiszen a tegnapi 2,8%-os esés azt jelentette, hogy 8500 forint alatt zárt az árfolyam (záró ár: 8420 forint). A forgalom kiemelkedő volt, a blue chipek között a legnagyobb, ez pedig nem feltétlenül jelent jót a részvénynek. A középső Bollinger-szalag ellenállása elég stabilnak tűnik, így nem lenne meglepő, ha ezen a héten, lassuló tendenciával ugyan, de a medve dominálná a részvény piacát.

Nem sikerült folytatnia a jó tendenciát az OTP-nek

Hiába a múlt hét végi felpattanás, a pesszimista hangulat az OTP részvényeire is kihatott, és így a nap kezdetét jellemző jó forma a nap végére a visszájára fordult. Gyenge forgalom mellett csökkent az árfolyam 0,5%-al, ami így 13135 forintos záróárat jelentett. Technikai szempontból nem sok minden szól pillanatnyilag az északi irány mellett, úgyhogy valószínű, hogy ezen a héten inkább a medve fogja dominálni a piacot.

Alapvetően stagnálás volt a forint piacán

Gyengült a tegnapi nap folyamán a dollár az euróval szemben, a magyar devizára pedig ez a következőképpen hatott: az euróval szemben stagnált a forint, amely így továbbra is a 360-as szint környékén tartózkodik, a dollárral szemben viszont ismét sikerült nap közben a 300-as szint alá benéznie a hazai devizának. Az euróval szemben 361.20-on, a dollárral szemben 300,11-en áll a jegyzés.

Külföld

Megütötték az amerikai tőzsdéket

Tegnap mindhárom vezető amerikai részvényindex lefordult mindenkori csúcsáról és heves eséssel indították a napot. Az eladók a kereskedési idő végéig nyomás alatt tartották a piacot. A DOW 34 093 pontig összesen 0,3%-ot esett, az S&P500 4165 pontig összesen 0,47%-ot gyengült, míg a technológiai túlsúllyal rendelkező NASDAQ100 13 913 pontig összesen 0,9%-ot esett. Ezzel egyidőben a VIX is megugrott, közel7%-ot emelkedett az értéke, ám még mindig a válság előtti kritikus szintek alatt tartózkodik. Az amerikai határidős indexek minimális pluszban tartózkodnak ma reggel. Az ázsiai piacokon újra vegyes a kép, a kínai indexek 0,5% körüli pluszban tartózkodnak, míg a japán Nikkei225 jelenleg több, mint 2%-os mínuszt mutat.

Ma újabb vállalatok jelentenek

Ma jelent a Netflix (eps: 2,97$), a Procter & Gabmle (eps: 1,19$), a Phillip Morris (eps:1,4$) a Lockheed Martin (eps: 6,31$) és a Johnson & Johnson is (eps: 2,33$). A Bank of America jelentése szerint a vállalati vezetők a jelentésekben kifejezetten optimisták a jövőt illetően és a guidence-k is nagyon pozitívak. Ezzel szemben a Reuters adatai szerint áprilisban rengeteg bennfentes eladás történik a piacon, ami felveti a kérdést, ha mindenki ennyire optimista, miért értékesítenek ilyen sok részvényt.

Egy újabb Tesla baleset

Tegnapi hír, hogy Texasban feltehetően az autopilótát használva és Model S egy fának csapódott és két utasa életét vesztette. Emiatt újabb hatósági vizsgálat indul az az ügyben. Kérdés persze, hogy valóban volt-e használva az autopilóta üzemmód, a hatóságok egyelőre azt nyilatkozták, hogy korai kijelenteni annak tényét. A Tesla részvényei tegnap 3,4%-ot estek.