2024 július 25

Reggeli Hírlevél – 2021.03.30

Belföld

Ellenálláshoz ért a BUX, hogyan tovább?

A BUX tegnap a régóta tartó oldalazás sávjának felső határán zárt, így kérdéses, hogy a következő napokban mi fog történni, de egyelőre nem érezni igazán komoly átütő erőt az indexben, így inkább az tűnik valószínűnek, hogy ismét – immáron sokadszorra – lefelé fordul az árfolyam, és megcélozza a 43000 pontnál húzódó támaszt.

Jól teljesít a MOL a pangó piaci környezetben

Jól teljesített a MOL a tegnapi napon is, amit jól mutat, hogy ugrás után is képes volt 1,7%-os pluszban zárni a napot, ez pedig 2260 forintos záróárat jelentett. Technikai szempontból még van némi terület az emelkedésre, és akár a 2300 forintos árfolyam is elérhetőnek tűnik, de valószínűnek tűnik, hogy a következő napokban inkább egy időleges korrekciót láthatunk majd a grafikonon.

Eseménytelenül telt az OTP tegnapi napja

Unalmas napot zárt az OTP részvények piaca: szinte minimális elmozdulás mellett 13480 forint volt a záróár. A kis forgalom mára sem sejtet komolyabb elmozdulást, így valószínű, hogy a technikai szempontból kritikus középső Bollinger-szalag mentén fog folytatódni az oldalazás. Összességében egy komolyabb külső impulzusig nem várnék lényeges eseményt a részvény piacán.

Megtorpant a forint

Eseménytelenül telt a hétnyitás a forint számára, minimális elmozdulás volt csak látható a múlt heti rally után, ami kedvező lehet, hogy komolyabb korrekció sem érkezett, így még lehet erő a hazai devizában. Az euróval szemben 362,80, a dollárral szemben 308,37-en jegyzik a forintot.

Külföld

Erős zárás a New Yorkban, Ázsia is zöldbe borult

A kezdeti gyengélkedés után a DOW új csúcson, 33 168 ponton, 0,31%-os emelkedéssel tudta zárna a hét első keereskedési napját. Ugyan az S&P500 3 972 ponton, lényegi elmozdulás nélkül fejezte be a kereskedést, ez mégis inkább pozitív a nap közben látható mínuszokat tekintve. Ugyanez mondható el a NASDAQ100-ról, amely 12 969 ponton zárt. Az indexek határidős mutatói minimális pluszt mutatnak a NASDAQ-ot leszámítva, amely 0,3%-os mínuszban tartózkododik jelenleg. A főbb ázsiai indexek 0,5-1% feletti erősödést mutatnak.

Kiszabadították az Ever Given-t

Tegnap sikerült felszabadítani a Suezi csatornát. Az  Ever Given konténerhajó 6 napig torlaszolta el az utat a többi hajó elől, ami naponta 9 milliárd dollárnyi áru mozgását gátolta. A teljes helyreállás a csatornában és az ellátási láncokban több hetet is igénybe vehet.

Baljós jelek a kockázati indikátoroktól

A tőkepiacokra  historikusan negatív hatást jelentő indikátorok együttesen jeleznek. A 10 éves amerikai államkötvény hozamok lokális csúcshoz értek, 1,75% felett a hozammutató. Tegnap azt írtuk, hogy némi lassulás látszik a hozamok emelkedésében, egyelőre azonban további emelkedés figyelhető meg. 10%-ot emelkedett a a VIX is, ami a volatilitás növekedését jelzi, ezzel együtt még mindig nagyon alacsony a mutató értéke, de nem tudott a fontos 20-as szint alatt maradni. Újabb baljós jel, a dollár index 200 napos mozgóátlag felettui zárása és további erősödése. Ellenállási zónába ért az index, de a további emelkedést nem tesz jót a tőkepiacnak.