2024 február 29

Reggeli Hírlevél – 2021.03.29

Belföld

Tovább oldalazik a  BUX

Oldalazik a BUX, ahogy az összes blue chip is, láthatóan valami új impulzusra vár az index. Lehetséges, hogy ezt az új impulzust a fokozatos nyitással megkapja a piac, és ekkor képes lesz kitörni a jelenlegi sávból az árfolyam. Technikai szempontból az egyre szűkülő Bollinger-szalagok is kitörést jeleznek előre, de nem lenne meglepő, ha még további hetek telnének el egy komolyabb emelkedésig.

Korrigál a Richter

Ismét elérte a 8900-9000 forintos ellenállási szintet a részvény árfolyama, és ismét visszapattant erről a kritikus ellenállásról (záróár: 8785 forint), a következő napokban inkább a korrekció, és az oldalazás jellemezheti a grafikont. Nem lenne meglepő azonban, ha a várható optimizmus a Richtert átlendítené a 9000-es határon.

OTP: oldalazás az árfolyamban, de közel lehet a kitörés?

Továbbra is oldalazik a részvény árfolyama, amit a pénteki 0,6%-os csökkenés és 13480 forintos záróár is jól mutat, és egyelőre nem jelzi semmi, hogy a következő napokban megtörne ez a tendencia. Észrevehető, hogy szűkül a Bollinger-szalagok sávja, így nem lenne meglepő, ha érkezne egy kitörés hetek múlva, de valószínű, hogy egyelőre ez még nem várható. Némi pozitivizmus azonban a húsvét utáni nyitás miatt érkezhet a piacra.

Rohamtempóban erősödik a forint

A várakozásoknak megfelelően ismét visszapattant az euróval szembeni forintárfolyam a mágikus 370-es szintről, és azóta szinte megállíthatatlannak tűnik az erősödése. Részben azért is ralizik a hazai deviza, mert a dollár erősödése megtorpant, részben pedig az MNB is megnyugtatta a befektetőket. Egyelőre kérdéses, hogy 360 alá be tud-e nézni az árfolyam, de nem lehetetlen, hogy a hét végéig folytatódik ez a lendület.

Külföld

Erős zárás Amerikában, gyenge kezdés Ázsiában

Az előző hét utolsó kereskedési napja némi nyugalommal tölthette el a befektetőket egy igen mozgalmas hét után. Az DAX index 14 758 ponton, 0,83%-os emelkedéssel zárt, míg az amerikai mutatók mind 1%-nál többet erősödtek.  A DOW 33 067 pontig összesen 1,38%-ot emeklkedett, az S&P500 3974 pontig 1,62%-kot erősödött, míg a NASDAQ100 12 976 pontig 1,5%-ot tudott emelkedni. A NASDAQ esetében kritikus szinten tartózkodik a grafikon, amennyiben nem tud tartósan 13 000 pont fölé emelkedni, további csökkenésre számíthatunk. Az ásziai tőzsdéken közepes mínuszokat láthattunk ma reggel, a NIKKEI közel ’%-ot esett. Az amerikai indexek határidős termékei is lefele mutatnak, 0,5%-os mínuszban.

Megállt a hozamok emelkedése

A 10 éves amerikai államkötvény hozamok nem sokáig maradtak az 1,7%-os szint felett. A meredek emelkedés lassulni látszik, ami jó hír a tőzsdéknek, kifejezetten a növekedés orientált papíroknak. Elemzők  szerint a kamatok a jövőben tovább emelkedhetnek, kérdés, hogy a piac mennyire árazta be az elmúlt egy évben a rekordalacsony kamatszinteket.

Kritikus szinten a dollár index

A dollár index harmadik napja tartózkodik a 200 napos mozgóátlag felett. Több technikai indikátor is fordulatot jelez, a jelenlegi szint azonban szolgálhat még ellenállásképpen. Amennyiben a folytatásban a dollár index a jelenlegi szinteknél nem tud feljebb emelkedni, az megnyugtathatja a befektetőket, ám egy heves emelkedés további fájdalmat okozhat a tőkepiacoknak.