2024 április 22

Reggeli Hírlevél – 2021.03.23

Belföld

Eséssel zárt a BUX

43 851 pontig,, 0,43%-ot esett a BUX index. Technikai szempontból nem történt változás, de a reggeli erősödést egy egész napos lecsorgás követte, ami nem feltételez túlzott erőt a kereslet oldaláról. A BÉT teljes forgalma valamivel 11 milliárd forint felett volt.

Az OTP sem tudott emelkedni

Az OTP grafikonja sem változott sokat, bár a hullócsillag gyertya fordulatot jelezhet. A kezdeti emelkedést növekvő forgalommal párosuló egész napos esés követte, majd a napi minimumon, 13 490 forinton zárt a papír, 0,29%-ot veszítve értékéből. A tegnapi napon az OTP forgalma meghaladta a 6,3 milliárd forintot.

Az MNB-re vár a forint

Ma megszólal az MNB és a FED is. Mindkét esemény hatással lehet a forint árfolyamára, így érdemes figyelemmel követni a fejleményeket. Tegnap erősödni tudott a forint az euróval szemben és az EURHUF árfolyama 0,44%-ot esett 364,4 forintig. Az USDHUF árfolyama is 0,59%-ot esett, egészen 305 forintig.

Külföld

Jó hangulat uralkodott tegnap az amerikai piacokon

Folyamatos emelkedést láthattunk az amerikai indexeknél, csak nap végén csökkentek kicsit az árfolyamok. A Dow 0,39 %-ot erősödött és 32 741 ponton zárt, az S&P 500 0,81 %-ot növekedett és 3 940 ponton fejezte be a napot. Tegnap is a Nasdaq teljesített a legjobban, 1,77 %-ot emelkedve érte el a 13 083 pontot. A futures mára rossz hangulatot jelez előre. A Dow 0,2 %, az S&P 500 0,23 %, a Nasdaq pedig 0,39 % mínuszban van.

Terjeszkedik a ByteDance

A ByteDance megszerezte a Moonton játékstúdiót, mutatva az ambícióit a videojáték-iparban, és ezzel szembeszállhat a kínai óriás Tencenttel. A TikTok anyacége próbál megszerezni egy szeletet a 86 milliárd dolláros mobiljáték-piacról, valamint nemzetközileg próbálja bővíteni a lábnyomát. A Moonton híres a „Mobile Legends” nevű, úgynevezett multiplayer online battle arena (MOBA) játékáról.

Európára is jó hatással lehet Biden csomagja

Joe Biden elnök hatalmas ösztönző tervet írt alá, amely 1400 dollárig terjedő közvetlen kifizetéseket küld a legtöbb amerikai számára. Az OECD úgy becsli, hogy a segélytervezet körülbelül 1 százalékponttal növeli az idei teljes globális növekedést. Az európai tisztviselőket gyakran kritizálják, mert nem hoznak meg hasonló fiskális döntéseket, de az amerikai ösztönzők jól fognak hatni az európai gazdaságra is.

Jerome Powell megszólalt a kriptovalutákról

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerint a kriptovaluták elsősorban „spekulatív eszközök”. Hozzátette még, hogy nem sietnek egy jegybanki digitális pénznem kifejlesztésével. A kriptovaluták árfolyama ezek után esett, de ma stabilizálódhat az áruk.