2024 február 29

Erős gyorsjelentés után állja a sarat az OTP

Hatalmas erővel tombol a koronavírus harmadik hulláma Magyarországon. A naponta regisztrált fertőzöttek, a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők, de sajnos a napi halálozásban is rekord számokat láthatunk az elmúlt időszakban. Ennek megfelelően március 8 óta élnek a szigorúbb korlátozások: bár március 22-ig tervezték tartani őket, ez kitolódott. Az újabb, vártnál hosszabb lezárások értelemszerűen gazdasági károkat okoznak. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint napi 11 milliárd forintot veszít ezzel az ország. A bankszektor különösen érzékeny a gazdasági ciklusokra, mint azt érezhetjük.

Romló járványhelyzet, de jó egyedi teljesítmény

Ilyen környezetben kell helyt állnia az egyébként nemrégiben erős negyedéves gyorsjelentést közzétevő hazai nagybanknak. Bár a magyar tőzsdeindex lemaradó az elmúlt időszakban a nemzetközi irányadó részvényindexekhez képest, ezen a fentiek tükrében nem lehetünk meglepve. Hasonló a helyzet az OTP-nél is: az amerikai és német nagybankok például jelentős szárnyalást mutattak be, az OTP ezt nem volt képes követni.

Deutsche Bank: előzi az OTP-t az év eleje óta (www.investing.com)

 A bankpapír ugyanakkor nem is esik: egy oldalazó, emelkedések és esések egymásutánját felmutató sávozást láthatunk. Fundamentális szempontból érzékelhető, hogy küzd egymással a két tényező: a rosszabbodó járvány (és gazdasági) helyzet, valamint az OTP egyébként kiváló egyedi teljesítménye. Utóbbit beárnyékolhatja ugyanakkor a hitelmoratóriummal kapcsolatos bizonytalanság. Egyelőre nehéz ugyanis megjósolni, hogy a június 30-án lejáró intézkedés után az adósok képesek lesznek-e megfelelően törleszteni. Amennyiben igen, akkor egy jelentős kockázat árazódhatna ki a bankszektor egészénél, ellenkező esetben viszont komoly negatív eredményhatással számolhatunk. Az OTP számára persze a járványhelyzet enyhülése is fellélegzés lehet: ehhez az eddig egyébként viszonylag gyors oltási tempó további gyorsítására van szükség.

Technikai kép

OTP: sávozás, hónapok óta (www.investing.com)

Technikai elemzés szempontjából az OTP-ről régóta nem mondható el nagy újdonság. A kékkel jelzett téglalapban sávozik az OTP árfolyama. Lényegében 12900 alá, és 13900 fölé nem tud tartósan kerülni az árfolyam. A napos MACD esetében enyhe vételi jelzés van érvényben, a RSI pedig a fontosnak mondható 50-es érték körül ingadozik. A Bollinger-szalagok már alkalmazkodtak a hosszú sávozáshoz, de további semleges mozgás esetén ezek összeszűkülése jelezheti az egyik irányba való kitörést.