2024 április 16

Reggeli Hírlevél – 2021.03.09

Belföld

Folytatódik az emelkedés a BUX árfolyamában

A BUX folytatni tudta a pénteken kezdett felpattanást, és megerősítette a felfelé tartó hullámot. A forgalom valamivel átlagon aluli, ez viszont lehet, hogy a következő napokban visszatükröződik, ha nem tudja az árfolyam egyből áttörni a középső Bollinger-szalag ellenállását. Fundamentálisan komolyabb esemény nem várható, a jelenlegi bizonytalan helyzet, és a komoly szigorítások azonban visszavethetik az egész BÉT lendületét.    

Nem tudta folytatni a felpattanást az OTP

Átlagos forgalom mellett csak minimálisat mozdult el az OTP árfolyama tegnap, a 0,3%-os esés 13320 forintos záróárat jelentett. Egyelőre technikai szempontból az látszik, a középső Bollinger-szalag ellenállása megakasztotta a lendületesen induló felfutást, így a hét többi napjára marad a kérdés, hogy képes lesz-e áttörni a papír a jelenlegi szintet. Fundamentális szempontból nem sok minden várható, a nemzetközi hangulat vegyes, ez nem támogatja a magyar piac optimizmusát sem.

Továbbra is gyenge a Richter

Egyelőre nem sikerült a prognosztizált felpattanás a Richter piacán, amit a 0,4%-os esés, és a 8245 forintos záróár is jól mutat. Technikai szempontból egyre inkább várható némi korrekció, így továbbra is valószínű, hogy ezen a héten érkezik némi vételi impulzus, de a jelenlegi bizonytalan hazai hangulatban nem meglepő a blue chipek gyengélkedése.  

Gyengül a forint, egyre közelebb a 370-es szint

Valószínű, hogy a szigorú korlátozások okozták a forint további gyengülését, de az biztos, hogy egyre közelebb a tavaly tavaszi maximum, így kijelenthető, hogy gondban a hazai deviza. A régiós devizák is gyengülnek, ami szintén nem jelent jót a forintnak. A legfontosabb szereplő a következő napokban a jegybank lehet, látszólag a 370-es szint a lélektani határ. Az euróval szemben 367,93-on, a dollárral szemben 310,67-en áll a forint jegyzése.

Külföld

Vegyesen teljesítettek a világ tőzsdéi

Elmondható, hogy a legtöbb tőzsdeindex pozitív tartományban zárt, az ázsiai és dél-amerikai tőzsdék, a NASDAQ-kal együtt jelentős mínuszban zártak. Ázsiában kivételként a NIKKEI 225 közel egy százalékot tudott emelkedni, ám a grafikon alapján nem kijelenthető, hogy megtört a lefelé tartó trend. Európában más volt a helyzet, minden ország tőzsdéje jelentős pluszban tudott zárni. A DAX 14 361,17 pontig, közel 3%-ot emelkedett, a CAC 40 pedig 5900 pontig, 1,8%-ot tudott erősödni. Az amerikai piacok egyértelműen ketté szakadtak. Míg a DOW napon belül új csúcsra ment és 31 812,38 ponton, 1%-ot meghaladó erősödéssel zárt, az S&P 500 3822,47 ponton, 0,5%-os eséssel végezte a napot. A NASDAQ 100 is járt pozitív tartományban a nap folyamán, de a kereskedési idő végére 12 304 pontig, 2,86%-ot esett.

Szektor rotáció és szenvedő NASDAQ

Egyértelműen látszik, hogy az előző évben tapasztalt folyamatok megfordultak. Míg 2020-ban a technológiai szektor folyamatosan felül teljesítette az érték alapú „value” befektetéseket, addig az utóbbi 5 hónapban egyértelműen látszik a fordulat. Az egyik legjelentősebb jele ennek tegnap volt látható. A gazdaság újraindulásának és a mentőcsomag várható pozitív hatásának köszönhetően az érték alapú eszközökbe áramlott a tőke. Elemzők szerint ez a két esemény együttesen hatalmas költekezést eredményezhet, ami rövid távon erős inflációhoz vezethet. Ez és az amerikai államkötvények hozamainak emelkedése felveti a kérdést, hogy vajon a FED meddig bírja kamatemelés nélkül. Az emelkedő kamatkörnyezet jelentősen tudja csökkenteni a vállalatok értékeltségét, kiemelt képpen a növekedési, általában technológiai vállalatok esetében. Mivel az elmúlt évek húzóereje a tech szektor volt, így sokan megkérdőjelezik, hogy a NASDAQ gyengélkedése mellett meddig tud kitartani a piaci optimizmus. A NASDAQ tegnapi teljesítménye egyelőre nyitva hagyja a kérdést, hogy vajon folytatódik-e a korrekció a piacokon.

Ma dönt a képviselőház Biden csomagjáról

A mai nappal kerül Biden 1900 milliárd dolláros mentőcsomag tervezete az amerikai képviselőház elé. Annak a valószínűsége, hogy a képviselőház megszavazza a javaslatot, kifejezetten magas. Ezután már csak Biden végső aláírását várja majd a dokumentum. Biden azt nyilatkozta, hogy a stimulus csekkek még márciusban eljuthatnak az állampolgárokhoz.