2024 április 16

Reggeli Hírlevél – 2021.03.08

Belföld

Pozitív kilátás a BUX árfolyamában

Pénteken napközben komoly mínuszban is tartózkodott a részvényindex árfolyama, de nap végére sikerült visszazárkóznia, így a technikai kép kedvezően alakult a befektetők számára. Úgy tűnik, hogy a már hetek óta tartó hullámzásban éppen egy felfelé tartó periódus következik, így nem lenne meglepő, ha a következő napokban is a bika dominálna. A hazai járványhelyzet súlyosbodása egyelőre nem látszik meg a piaci hangulatban, így egy óvatos optimizmusra számítanék az előttünk álló héten is.   

Továbbra is nyomás alatt az emelkedő MOL

Oldalazás látható a MOL árfolyamában az utóbbi napokban, és egyelőre nem tűnik egyik irány sem véglegesnek. A pénteki 2,22%-os emelkedés, és a 2210 forintos záróár azonban nagyban javította a technikai összképet, és ha a következő napokban elesik a középső Bollinger-szalag ellenállása, akkor végre megindulhat felfelé a részvény árfolyama, amit a fundamentumok is segíthetnek.  

Folytatódott a Richter csökkenése

Továbbra is lefelé tartó tendenciában mozog a Richter, de várhatóan ez csak egy hosszabban tartó korrekció. A pénteki 1,31%-os esés, és 8231 forintos záróár már közel vitte a papírt a bűvös 8000 forintos határhoz, így nem lenne meglepő, ha a következő napokban elkezdene felpattanni az árfolyam. A többi blue chip előtt álló zöldnek ígérkező napok a Richtert is felhúzhatják, így nem elképzelhetetlen egy fordulat a héten.

Gyengül a forint, kritikus szinten az árfolyam

A múlt héten átütötte a 360-as szintet a hazai deviza euróval szembeni árfolyama, és ahogy az várható volt, intenzív gyengülésnek is indult. A 367-368-as szint már közelít a tavaly márciusi tetőponthoz, így nem lenne meglepő, ha az MNB részéről érkezne némi forinterősödést segítő stimulus. Az euróval szemben 366,92-n, a dollárral szemben 307,95-ön áll a forint jegyzése.

Külföld

Felpattantak az amerikai tőzsdék pénteken

Egy kifejezetten csúnya és volatilis hét után némi reménnyel zárult a pénteki kereskedés a tengeren túlon. Kritikus szinteknél tartózkodnak az indexek, melyet a nap első felében le is törtek, de az erős munkaerőpiaci adatok fordulatot hoztak napon belül és sikerül a kritikusnak mondható szintek felett zárni. A DOW 31 492,25 ponton, 1,8%-os pluszban, az S&P 500 3481,54 ponton, 1,85%-os pluszban, míg a Nasdaq 100 12 665,77 ponton, 1,54%-os emelkedéssel tudott zárni. A szenátus által elfogadott mentőcsomag hírére ma hajnalban pozitívan inditottak a határidős indexek, közel 1%-os pluszban is jártak. Reggelre azonban az ázsiai piacok is estek és az amerikai határsidős mutatók is jelentős mínuszt mutatnak. A Nasdaq határidős terméke jelenleg 1,5%-os esést mutat, ezzel ismét a kritikus szint alá esett az értéke.

Elfogadta a szenátus az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot

A hétvége folyamán nyert napvilágot a hír, hogy a szenátus elfogadta Biden 1900 milliárd dolláros mentőcsomagját, melynek részét képezik az 1400 dolláros csekkek az amerikai lakosok számára. A tervezet végső elfogadása kedden valósulhat meg.

Pozitív meglepetés az amerikai munkaerőpiacon

Pénteken tették közzé az amerikai foglalkoztatottsági adatokat. Februárban 379 000 új munkahely jött létre az USA-ban, ami hatalmas pozitív meglepetésnek számít, hiszen az elemzők 210 000-re várták ezt a számot. Az, hogy a vállalatok ismét bővítik alkalmazottaik számát azt mutatja, hogy a cégek vezetői látják a fényt az alagút végén.

Kétéves csúcson az olaj ára

Közel 68 dollárig emelkedett a WTI árfolyama ma reggel, ezzel kétéves csúcsot döntve. Ennek egyik oka az, hogy vasárnap megtámadták a Yemenben található Saúdi olajfinomítót, amely a globális olajkínálat 7%-át teszi ki. Az olaj ára így is magas volt, az előző héten a piac meglepetésére az OPEC nem emelt az olajkitermelési kvótán.

Tovább emelkedett a dollár index és a kötvény hozamok

A dollár index egylőre tovább emelkedett, az  amerikai kötvényhozamokkal együtt. Ezzel a dollár index januári mélypontja óta közel 3,3%-ot emelkedett, 92 pontig. A 10 éves amerikai államkötvény hozamok pedig 1,6%-ig emelkedtek. Mindkét mutató emelkedése negatív hatással van a tőkepiacok teljesítményére historikusan és ahogy azt láthattuk az előző héten a gyakorlatban is.