2023 december 03

Mol – szépet ment, mi jön ezután?

Sikerült 2800 fölé emelkednie a Mol árfolyamának. A második legnagyobb magyar blue chip utoljára július végén járt ilyen magasságokban, így közel 3 hónapos csúcsról beszélhetünk. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a kormányzati beavatkozások mennyiségével kapcsolatban is felszólalt, közben pedig technikai elemzés is érkezett a Mol részvényeire vonatkozóan.

Jelentős tehet jelentenek a különadók

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Budapest Economic Fórumon tartott előadást. Hernádi többek között szót ejtett arról, hogy a Bulgária által az orosz tranzit földgázra kivetett felár harminc százalékos áremelkedést jelenthet. Megjegyezte, hogy a szankciós politikával nem ért egyet, és nem készült olyan tanulmány, amely a szankciók a versenyképességre gyakorolt hatását is vizsgálták volna. Ennek eredményeképpen a vállalatvezető szerint a szankciók miatt Európa orosz olajat és olajtermékeket nem vásárol ugyan, de ezeket a Távol-Keletről szerzi be.

Szó volt a kormányzati beavatkozásokról is, a Mol vezére jelezte, hogy a cég tavaly és idén összesen 3,4 milliárd dollár extra elvonást fizet be a költségvetésbe. A cég vezetője szerint is nagy teher tehát továbbra is a különadó, amely a Mol nyereségességét is jelentős mértékben befolyásolja már évek óta.

Mol – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ ma a Mol részvényeire vonatkozóan is adott ki technikai elemzést. A tegnapi nap emelkedő forgalommal kimozdult a papír a 2734-2812 közötti sávból – kezdődik az elemzés. A 2812 felett még a júliusban lefele hagyott rés lehetne részben betölthető, mivel a 2656-2813 közötti mozgásból a célár a 2969-es szint környékére adódik szerintük. A 2734 alá zárás okozhatna negatív hullámot újra, de erre talán kisebb az esély most az OTP elemzői szerint. Ellenállásnak a 2969, a 3125 és a 3438 lettek megjelölve, míg támasz a 2656, a 2500 és a 2375 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!