2023 december 10

OTP – megszólaltak a profik, ez vár a bankra?

A legnagyobb hazai blue chip nagyon szép emelkedést mutatott be a nyáron, néhány héttel ezelőtt azonban megtört a lendület. Az OTP árfolyamát számos külső és belső tényező is befolyásolhatja, a befektetői megítélésben ugyanis nem kizárólag csak a bankcsoport teljesítménye játszhat szerepet. A KBC elemzése szerint továbbra sem drága az OTP, közben pedig technikai elemzés is érkezett.

KBC – a kockázatok ellenére sem drága

A KBC Securities a napokban hosszabb elemzést tett közzé az OTP részvényéről. Kiemelték, hogy az idei évben az első féléves eredmények alapján erősen teljesít az OTP, és várhatóan az év második felében is magas maradhat a profitabilitás. Felhívták rá a figyelmet, hogy a szabályozás, valamint az orosz-ukrán háború következményei még mindig kockázatot jelentenek, ugyanakkor a régiós terjeszkedésnek köszönhetően erős eredménytermelésre képesnek nevezték az OTP-t. A makrogazdasági környezet, a mutatószámok összehasonlítása és a DCF modell alkalmazásával végül a KBC 15300 forintos fair értéket állapított meg az OTP részvényeire vonatkozóan.

OTP – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ mai, magyar részévnyekkel foglalkozó elemzésében kitért az OTP grafikonjára is. A kis korrekció után még mindig a fő trendvonal felett mozog a papír – írják. A forgalom gyenge volt az emelkedésben, így a trendtörés veszélye szerintük továbbra is megvan. A 13 125 alatt törhetne a trend, ami némi teret nyithatna lefele a 12 500 vagy 11 250 felé az elemzés alapján. Jelenleg a 13 750-es szint a vízválasztó az újabb long hullám megindulása előtt, ha ezt le tudja küzdeni a papír, akkor újabb emelkedő hullám indulhatna meg az elemzés szerint. Ellenállásnak a bankpapír előtt a 15000 és a 15625 tornyosulhat szerintük, míg támaszként a 12500, a 11875, a 11250 és 10000 lettek megjelölve.

KBC teljes elemzése megtekinthető ezen a linken

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!