2024 május 20

Tanuljunk! – Befektetések LEGO-ba

(Egyéb kategória) – OGA.hu

Aki szeretne a befektetésekről tanulni és tanulását nyomon követni, annak szívből ajánlom az általunk ingyenesen létrehozott Online Gazdasági Akadémiát, vagyis a www.oga.hu oldalt, ahol minden megtanulható, amit a tőkepiacok, befektetések világa jelent.

Idézet az OGA oldalról:

BEFEKTETÉSI FORMÁK (OSZTÁLYOK) SZERINTI ALLOKÁCIÓ

A befektetési formák szerinti diverzifikálás a kockázatmegosztás csúcsa és általában a már nagyobb méretű megtakarítással rendelkezők számára egy követendő út. A csúcs itt nem a dolgok fejlettségét, hanem elhelyezkedését jelenti. A befektetések megosztásának első feladata, hogy osztályozzuk, osztályokba soroljuk a befektetéseket. A leggyakrabban használt osztályozás a befektetéseknél a “3-as megosztás”, ami a következő BEFEKTETÉSI OSZTÁLYokból áll:

1. Pénz-, és pénzügyi eszköz – Likvid, új befektetést generáló. (Leginkább valuta, deviza, állampapír, részvény kötvény stb.)

2. Ingatlan – “Illikvid”, értéktartó. (Lakás, ház, telek, föld stb.)

3. Vállalkozás – Fejlődő, változó, piachoz alkalmazkodó. (Üzletrész, részvény, stb.)

(4. Egyéb)

Ma az “Egyéb” kategóriáról írok, amibe gyakorlatilag bármi besorolható, én ma ezt a bármit a LEGO-val töltöm meg.

JÁTÉK A LEGOVAL

Emlékszem gyerekkorom Karácsonyaira (itt hívom fel a figyelmet, hogy amikor elmúlik a nyár, szinte egyből meg is érkezik a Karácsony), izgalommal telítetten készültünk a Családi ünnepre. A mi Családunk gyerekkoromban Édesanyámból, Édesapámból, Húgomból és a Nagyszülőkből állt, akkoriban mindenki élt még, manapság Édesapám és a Húgom maradt a “régi családi” vonalról. A Karácsony pedig az ajándékozásról szólt, azon belül is leginkább a gyerekeknek (Húgomnak és nekem) vásárolt meglepetésekből. Ezeknek a meglepetéseknek az egyik legbecsesebb ajándéka volt a LEGO. Legózni jó! Érdekes, szép, kreatív és még bármivel jellemezhető, de a végeredmény a legfontosabb: imádtam gyerekként a legót és most is imádom a legót. Sokan imádják a legót. Rengetegen foglalkoznak is vele.

A játékban kiteljesült legózás hozadéka az elhullás. Az összerakott, elveszített, elfelejtett, kiselejtezett LEGO, ami méltatlanul landol, jó ha nem a szemétben. Miközben a LEGO nem is kis érték!

LEGO GYŰJTÉS

Vannak gyűjtők. Profi és amatőr gyűjtők. Van, aki birodalmat, terepasztalt épít belőle. Van, aki az eredeti sztori és leírások alapján épít és őriz évtizedeken keresztül LEGO-t. Van, aki alkatrészenként épít saját maga által megálmodott kreációkat és van olyan is, aki ötleteket vásárol és úgy hoz létre a tervek alapján szédületesen fantáziadús építményeket. Bármit is teszünk, a LEGO érték, és idővel bizonyítottan őrzi is értékállóságát. Sőt! Ragyogó statisztikákat produkáló befektetés. A LEGO gyűjtés csúcsa a SET gyűjtés. Ezek a szettek az eredeti csomagolásban fellelhető örök darabok. Elmagyarázom. Adott egy doboz LEGO, amivel két dolog történhet. Kibontjuk vagy nem bontjuk ki. Ha kibontjuk akkor is értéket képvisel, akkor a legtöbbet, ha megőrizzük egy ilyen doboz/SET összes elemét. Ebből évtizedek múltán is összerakható az eredeti SET tartalom, egy hajó, egy épület

vagy bármi más, amit réges-régen a doboz tartalmazott. Ha még a dobozt is megőrizzük, ráadásul szép állapotban, akkor ez a használt SET LEGO már többet ér. Jó befektetés így is! A legtöbbet mégis úgy érhet a LEGO, ha a dobozos tartalom kibontatlan marad. Így egy SET ára jóval értékesebb lehet és a statisztikák azt mutatják, hogy igazán jó befektetésként is számon tarthatjuk. Ritkává válnak idővel a kibontatlan LEGO SET-ek és értékük is az égbe emelkedhet. 

A LEGO, MINT BEFEKTETÉS

Ott tartottunk tehát, hogy a kibontatlan dobozos LEGO sokat érhet. Nézzünk statisztikákat:

A fenti táblázat azt mutatja, hogy dollárban számítva miként nőtt átlagosan a bontatlan LEGO SET-ek értéke 2005-től. Jól látszik, hogy bőven megverte a LEGO bontatlan dobozos SET befektetés az amerikai állampapír hozamokat és bőségesen legyőzte az inflációt is. Ráadásul a töretlen emelkedés alacsony kockázatot is mutat, természetesen egy sok befektetési elem által reprezentált LEGO bontatlan SET portfolió esetében.

Tanulság: Ha befektetéseket akarunk sikerrel eszközölni, akkor nem elhanyagolható kategória az Egyéb befektetések kategóriája sem, a befektetési portfóliónk egy előre meghatározott, de nem meghatározó részeként.