Vasárnapi Szösszenet

,,Kék tó, tiszta tó, melyből az élet tüze támad, add vissza nékem, óh, szép szerelmes Iluskámat.” Ez a dal jutott eszembe, amikor arról olvastam, hogy több főváros környéki településen akadozik az ivóvíz ellátás.

Aztán az is eszembe jutott, vajon, mit mondanak a szkeptikusok, aki szerint a klímaváltozás puszta kitaláció, olyan újabb dolog, amellyel megintcsak sikerrel lehet riogatni az embereket. A média is szereti a témát, mert az ilyen extrém dolgok hozzák az olvasottságot, a portálok látogatottságát.

És felrémlett, hogy valamikor olvastam egy tudós ember véleményét, aki valószínűségszámítással foglalkozott. Az volt a kérdés, a matematikai valószínűségszámítások alapján lehetséges-e, hogy kapcsolatba lépjünk a kozmoszban esetlegesen létező más intelligens civilizációval. A tudós szerint, ha léteznek rajtunk kívül értelmes lények, erre minimális az esély. Mégpedig azért, mert mire ez a találkozás létrejöhetne, az emberiség elpusztítja önmagát.

A háborúkkal, a környezet pusztításával, tönkretételével. Ezt már én teszem hozzá.

Dehát visszatérve eredeti témánkhoz, gyakran mondják: Magyarország európai víznagyhatalom. Jóllehet ezt elsősorban termálvizeinkre értik, de igaz ez édesvizeinkre is.

Elfogadott, hogy az egy főre jutó édesvízkészlet mennyisége a fenntartható vízgazdálkodás fontos mérőszáma. 1700 köbméteres egy főre jutó ivóvízmennyiség alatt stresszhelyzetről, 1000 köbméter alatt vízhiányos, 500 köbméter alatt abszolút vízhiányos állapotról beszélhetünk. Magyarországnak ilyen értelemben nem nem kell aggódnia. Nálunk ez a mérőszám 10000 köbméter/ fő.

A tendencia azonban, amelynek csupán egyik állomása a Budapest melléki vízhiány mégiscsak figyelmeztet. Nem ez azonban az egyetlen intő jel. Évek óta súlyos az aszály az Alföldön, a Tisza szinte rég nem látott módon alacsony.

Egyes tudósok szerint Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából az egyik legsérülékenyebb ország Európában. Ugyanők mondják, hogy a vízgazdálkodásunk számára már nem lehet mindent felülíró prioritás a vizek minél gyorsabb kivezetése az országból. A vízvisszatartás nélkülözhetetlen elemei a természetközeli erdők is, melyek egyrészt maguk is hatalmas mennyiségű vizet tárolnak, másrészt pedig párologtatásukkal a kistáji vízkörforgás motorjai is. Az egészséges, bolygatás nélküli módszerekkel művelt talaj szintén nagy mennyiségű vizet képes megőrizni, hasznosíthatóvá tenni – mondják ugyancsak ők.

A magyar vízkészletek megőrzés már a prioritások egyikének kellene lennie.

Az én családomban hagyományosan az.

Töltök is magamnak máris egy pohárral

Egészségükre!