2024 április 22

Karantén feles

Ez az írás nem a karanténról szól és nem is alapvetően a felesek ivásáról, sokkal inkább az alkoholról, annak társadalmi szerepéről és közösség alkotó-lazító szerepéről. Inni nem erény és nem is tudományosan magyarázandó, de azért akad akár tudományos része is.

Nem is olyan régen egy neves onkológus professzor asszonnyal beszélgettem. Azt kérdeztem tőle, hogy mi a rákellenes étkezés alapja. Miután a rák jelentős részben az étkezési szokásoktól és az élelmiszerek szennyezettségéből következhet, adódik a kérdés, hogy mi az, ami nem árt és mi az ami kifejezetten pozitív a rák kialakulásának ellensúlyozásaként. Beszéltünk zöldségeket, gyümölcsöket, azok plusz és mínusz “rákértékeiről”, míg végül az alkoholra tévedt a szakértés. Az alkohol alapvetően káros. Ez tény. Ugyanakkor tud a dolog árnyaltabb is lenni. A professzor asszony szerint egy minőségi (házi)pálinka jótékony hatású lehet a szervezet szempontjából. Nem kezdek bele abba, hogy miért. Nem állok bele a pofonokba a hozzáértők részéről.

Beszéljünk viszont az alkohol jótékony hatásáról is! Az első legfontosabb kérdés, hogy miért iszunk? Azért mert szeretjük? Létezhet olyan is. A jellemzőbb ok azonban a hatás. Az alkohol szellemirtó vagy inkább szellemet irtó vagy legyen a szellemiséget irtó hatása. Sokaknak azt jelenti, hogy kiszabadulhatnak a lelki karanténjukból. Igen. Ennek viszont semmi köze a pandémiához. Állandósult problémakörünkben élünk, ez a saját önön lelki világunk a lelki karanténunk, ahonnan nem könnyű a szabadulás. Na, itt érkezünk meg a lelki oldáshoz, a karantén feleshez.

Sokan többet töltöttek otthonukban mint előtte. Történt ez azért, mert a pandémia az otthonunkba szorított sokunkat. Több idő lett magunkra, a lelkünkre, a közös beszélgetések emelő és süllyesztő egyvelegére. Lakva ismeri meg a másikat az ember. Fokozom… Lakva ismeri meg az ember önmagát, amikor beszorul a közvetlen környezetébe és a hétvégékből teljes hétté válik az otthonlét. Fokozom. Lakva ismeri meg az ember a lelki világát, amikor kevésbé van leterhelve a rutinszerű munkával, elfoglaltsággal. Fokozom. A lakva megismert lelkünk megoldási opciókért kiált. Nos, itt érkezünk meg az alkoholhoz. Jó esetben nem tovább, “csupán” az alkoholig. Így válik az alkoholból az első számú pszichológusunk. Karantén. Alkohol. Lelki felszabadulás. Vagyis a karantén feles.

Amint megtanultuk a pálinka jó is lehet, minőségében és mennyiségi korlátaival. Karantén pálinka, karanténos féldeciként, a karantén pálinka feles, olyan bedobós, egymás után jelentkező, ízében másodlakos, lelki mágiaként csillagos ötös. Határokkal. Szerintem sokunk háztartásában lett honos a feles. Ebből következik, hogy a feles, többé nem feles(leges). Hasznos? Ezt sem állítanám. Akkor mi? Társadalmi. Ahol a lakosság közel harminc százaléka italozik, ott a lelkiállapot már társadalmi jelleggel, itallal biztatott, vagy itallal áztatott. Az pedig, hogy ki mennyire ázik a lelki felese által biztatottan, az legyen mindenkinek a maga és fejlődésében lehetséges alkoholizmusa dolga.

Egyszer azt olvastam, hogy az alkoholizmus minimális értéke a napi másfél deci tömény (erény), tehát három darab feles. Számoljunk túlzóan, helytelenül, de képletesen. Heti mértékkel a napi másfél deciliter az 10,5 deciliter, vagyis kicsivel több, mint egy liter tömény. Bízzunk abban, hogy az ivásunk nem mindennapos. Sőt! Számítsuk úgy, hogy hetente csupán két alkalommal iszunk, mert a jó antialkesz képes csak hétvégi jelleggel lelket lazítani. Akkor a 10,5 deciliter már két napra osztható, ami mondjuk pénteken és szombaton (jelöljük ki e két napot az ivás hétvégéjének), napi laza 5 deciliter feles fölé lépeget, tehát matematikai ivós számtannal az tíz darab karantén feles egy pénteki indulással és szombati levezetéssel napi alapon, hetente. Tudnak még követni? Mert én magamat már alig-alig. Péntek van és túl vagyok már öt karantén felesen, ami óv a ráktól, segíti a lelkem és abszolút nem alkoholizmus. Az pedig, hogy ez kinek igen és kinek nem, azt mindenki döntse el saját maga! Az biztos, hogy az én lelkem pénteken (vagyis ma) és majd szombaton (vagyis holnap) rendezett, és a maga alkoholizmust-elutasító jellegeként rendezett.