2024 május 23

Hadrendben állni az életben – az élet hadrendje

Küzdünk. Az élet egy küzdelem – szól a mondás. Valóban sok a küzdelmi elem, de hogy kinek mennyi, azt nem csak az élet, a véletlen, a helyzet osztja, hanem attól is függ, hogy milyenek vagyunk mi magunk. Vannak a küzdelemhez adott testi-genetikai elemeink, vannak küzdelemre ítélt lelki-genetikai adottságaink és lehetnek a sors által nekünk rendelt, az életünkben hozzánk “csapódott” küzdelemre kárhoztatott egyéni történéseink. Bármiből is leledzik a küzdelem, az minket hadrendbe állít, miután fel kell vennünk a harcot, hogy a problémáinkat megoldjuk. Ha viszont harcba indul az ember, nem is baj, ha rendelkezik egy olyan hadrenddel, amivel sikerrel veheti a harcos fordulatokat.

Ahhoz, hogy a harcos küzdelmünk sikerre vezessen, alaposan fel kell készülnünk a “háborús” eseményekre, a lehetséges küzdelmekre. Nézzük miből áll a mai átlagos emberi hadrend az élet viszontagságaival szemben.

Egészség. Lelki és fizikai értelemben. Pénz a napi megélhetéshez és életvitelhez. Vidámság és boldogság a hétköznapokban. Családi-munkás sikerek. Stb.

Kezdjük úgy, hogy fő az egészség, ami mindenek felett. Első helyen állhat tehát, hogy legyen egy egészségügyi koordinátorunk. Ez lehet egy barát, egy megfizetett tanácsadó, egy intézmény vagy akár egy mindent tudó és ismerő könyv is. A lényeg, hogy bízzunk benne és segítsen abban, hogy a testi eredetű problémáknál merre induljunk, illetve a megelőzésben.

Mondják azt is, hogy ép testben ép l(élek), ezt leginkább a sport oldhatja meg és a mai világban az sem baj, ha létezik egy barát, egy személyi tréner, vagy akár egy életmód tankönyv, esetleg előre kialakított csomag, annak aki megengedheti akár egy széles körű személyi sport és életmód menedzser.

A mai ember lelke sem a sporttól, sem a jó körülményektől nem feltétlenül van egyensúlyban. A lelki béke fontossága meghatározó. Az alapjaiban kevés problémával átszőtt életünk egyes dolgait sem könnyű lelki alapokon feldolgoznunk, ha pedig megérkezik a nagy baj, akkor teljesen védtelenek lehetünk. Ezért kell egy jó pszichológus, akiben annyira megbízunk, hogy lelki megnyílásunk eredője, a problémákra (valós és kreált) adott megfelelő válasz lehet.

A pénz az élet egyik legfontosabb “eszköze”, akár elfogadjuk, akár nem. Aki azt mondja, hogy nem minden a pénz, annak igaza van. Aki viszont azt mondja, hogy lényegtelen, annak biztosan nincsen igaza. Az anyagi kihívások rendkívül sok helyzetben, életmódtól, életszínvonaltól és vagyontól függetlenül problémát okozhatnak. A különböző mértékű és méretű anyagi kihívásokhoz, különböző féle és minőségű pénzügyi/gazdasági tanácsadóra van szükségünk. Aki például nagyon gazdag, annak nem árt (bármennyire is elégedett a saját felkészültségével) egy széleskörű gazdasági tanácsadó stáb, míg aki jólétben él, annak valószínűleg elég egy gazdasági szakember, aki pedig az anyagi jóléttért küzd, annak kötelező képeznie magát a pénzzel kapcsolatos “tudományban”, ami mindenkinek kötelező, legalábbis alapfokon a mai világban. A pénzügyi fejlődésünk útján rengeteg ingyenes tananyaggal, előadással találkozhatunk, a mai világ nagyban támogatja az egyén (és általa a társadalom) pénzügyi fejlődését.

Végül pedig ismerkedjünk a társadalmi létünkben okosan és tudatosan. Mind több ismerőssel, haverral és baráttal találkozva, közös időtöltéssel, az élet különböző területeiben mélyedhetünk el. Egyszer csak arra juthatunk, hogy tudatosan és barátkozva kialakul a hadrendünk, megalakul a hadtestünk. Erősek leszünk és felkészültek arra a a világra, ami sem tegnap, sem ma és sajnos holnap sem lesz küzdelemtől mentes.

Az életre születni egy ajándék, de ahhoz, hogy ez az ajándékunk igazán jó lehessen, fel kell készülnünk arra is, hogy az élet egy küzdelem. Aki hadrendben áll az élete minden felnőtt pillanatában, az általa alkotott hadtesttel, az könnyebben boldogulhat a problémákkal szemben. Ez azonban nem mindig jelenti azt, hogy a problémákat le is lehet küzdeni, az viszont biztos, hogy nagyobb eséllyel indulunk.

A jelen elmélkedés közel sem minden területét fedi az élet küzdelmes részeinek. Azokat igyekeztem megfogalmazni, amikkel mindannyian szembesülhetünk. Az én életemben nem fontos például az öltözködés, így nem is leszek szomorú sosem, ha nem én írom a divat történelmét. Szembesültem ugyanakkor olyan legyőzhetetlennek tűnő egészségügyi problémákkal, amikkel sokkal sikeresebben harcolhatok, ha létezik egészségügyi koordinátorom, aki képes arra, hogy irányt mutasson az egészségügy átláthatatlan labirintusában.