2024 május 29

Intervenciót hajtott végre a kazah jegybank

Devizaintervenciót hajtott végre a kazah jegybank a pénzügyi stabilitási kockázatok megelőzésére január 12-én és 13-án – közölte a jegybank pénteken, amely arról is beszámolt, hogy tavaly 5 százalékkal csökkent az ország devizatartaléka.

A jegybank közleménye szerint „a pénzügyi stabilitás kockázatának és a destabilizáló ingadozások megelőzése érdekében a Kazah Központi Bank devizaintervenciót hajtott végre. Ezek volumene január 12-én és 13-án elérte a 240 millió dollárt. Az idei év kezdetétől január 13-ig a megnövekedett devizakereslet hatására a tenge árfolyam 0,5 százalékkal, 433,67 tenge/dollárra gyengült”.

A jegybank emlékeztetett arra, hogy január 12-től újraindult a devizapiaci kereskedés Kazahsztánban, amelyet január 6-án, a tömeges zavargások közepette felfüggesztettek. Kazahsztánban január 7-e óta fokozatosan helyreálltak a főbb banki szolgáltatások. A tőzsde január 10-én indult újra. Ugyancsak a jegybank hozta nyilvánosságra pénteken, hogy Kazahsztán devizatartaléka 98,709 milliárd dollár volt 2021 végén, ami 5 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest – adta hírül a távirati iroda.