Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Kubában menesztették a gazdasági minisztert

Kubában menesztették a gazdasági minisztert, röviddel azután, hogy a tervekkel ellentétben nem sikerült végrehajtani az üzemanyag drasztikus áremelését.

Pénteki bejelentés szerint Miguel Diaz-Canel államfő javaslatára felmentették gazdasági miniszteri posztról Alejandro Gil Fernandezt. A minisztériumot a továbbiakban Joaquin Alonso Vazquez, a kubai központi bank elnöke irányítja. A hatóságok tájékoztatása szerint a volt miniszter a következő napokban új megbízást kap.

Kubában januárban arról született kormánydöntés, hogy február 1-től több mint 500 százalékkal emelik a benzin és a dízelüzemanyag árát. A kormányzat akkori indoklása szerint a lépéssel biztonságosabbá válik az üzemanyagellátás, és ez az intézkedés is hozzájárul a kubai gazdaság „újraélesztéséhez”. A döntés végrehajtására azonban nem került sor, hivatalos indok szerint külföldről indított kibertámadás miatt. Decemberben a kubai parlamentben, az úgynevezett Néphatalmi Nemzetgyűlésben a most fölmentett gazdasági miniszter arról beszélt, hogy 2023-ban a kubai hazai össztermék (GDP) 1-2 százalékkal zsugorodik, az infláció pedig 30 százalék körüli, a GDP-arányos költségvetési hiány mintegy 19 százalék, és gondok vannak az ország fő bevételi forrásának számító turizmussal és a mezőgazdasággal.

A gazdasági miniszter akkor kijelentette, hogy nem lehet fenntartani a jelentős mértékben dotált üzemanyagárat, ami más országok áraival összehasonlítva a legolcsóbb a világon. Kubában a külföldi turisták száma még mindig csak 64 százaléka a 2019-es koronavírus-járvány előtti szintnek. Eközben a cukortermelés is visszaesett, és az országnak élelmiszert kellett importálnia.

Kubában menesztették a gazdasági minisztert

A kubai kormányban történt egy másik változás is. Leváltották Elba Rosa Perezt, aki több mint egy évtizeden át irányította a tudományos, technológiai és környezetvédelmi minisztériumot. Helyét a BioCubaFarma kubai gyógyszeripari cég elnöke, Eduardo Martinez veszi át.

Borítókép forrása: Shutterstock