Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Szerényen nőtt Japán gazdasági aktivitása

A japán gazdasági aktivitás mérsékelten nőtt decemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és az Au Jibun Bank kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 50,4 pontra emelkedett az egyéves mélypontot jelentő novemberi 49,6 pontról. November kivételével minden hónapban 50 pont felett állt a kompozit BMI. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Decemberben a feldolgozóipari BMI előzetes értéke 47,7 pontra, február óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 48,3 pontról.

Az előzetes adatok a japán feldolgozóipari teljesítmény további romlására utalnak, a kibocsátás és az új megrendelések visszaesése, valamint az exportmegrendelések csökkenése is fokozódott. A szolgáltatóipari BMI ugyanakkor 52,0 pontra emelkedett decemberben a novemberi 50,8 pontról. A japán szolgáltatóiparban az új megrendelések gyorsuló ütemben, azonban még mindig szerényen bővültek. A decemberi előzetes adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatási ágazat gyorsuló növekedése miatt némileg jobban tudja ellensúlyozni a feldolgozóipar gyenge kereslet miatti visszaesését – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock