Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Evergrande – Hatalmas pofont kapott a kínai ingatlanpiac

legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjét felszámolják. A kínai ingatlanfejlesztő óriás január 29-ig kapott haladékot. Mivel a cég már 2021 óta nem volt képes az offshore adósságainak törlesztésére, a szakértők elkezdtek aggódni a globális következmények miatt. Peking kezelésbe vette az ügyet, és elindította az ingatlanfejlesztő óriás átstruktúrálását. Mint kiderült ez a mentési kísérlet sem járt sikerrel. Az ingatlanfejlesztő ugyanis nem volt képes meggyőző szerkezetátalakítást bemutatni hitelezői felé, így nem maradt más választása a hongkongi bíróságnak, hétfőn bejelentették a cég felszámolását.

Evergrande botrány – A gazdaság jövője a tét

Kínában az egyik legforróbb téma 2021-ben az Evergrande botrány volt, a történet ekkor kezdődött. A vállalat térdre kényszerült a felhalmozott 300 milliárd dolláros adóssága előtt. Az Evergrande megingása után több ingatlanfejlesztő is fizetési képtelenségéről számolt be. A szakértők attól féltek, hogy ez a hullám átterjedhet más országokra is. Sok éven át az ingatlanpiac volt Kína gazdaságának motorja, ezért az Evergrande botrány nagy port kavart az országban, sőt a globális gazdaságban is.

Több, mint egy évtizeden át a kínai fejlesztők az úgynevezett árnyékbankrendszeren keresztül fűtötték a növekedést. Az árnyékbankok hagyományos hitelezők számára már túl kockázatos hitelekkel foglalkoznak, és ezzel egy időzített bomba lapult a kínai gazdaság fejlődése mögött. Az árnyékbankrendszer hiteleivel fűtött építési boom az összeomlás szélére került, miután a kínai hatóság elkezdett szigorítani. Az Evergrande botrányt követően pedig a kormány harcot hirdetett az ingatlancégek eladósodása ellen. Bár próbálták minél tovább húzni és menteni a menthetőt, hétfőn megtörtént a China Evergrande Group ingatlanóriás felszámolása. Most az egyik legfontosabb kérdés, hogyan fog reagálni a kínai gazdaság a történtekre? Vajon kit ránthat magával az Evergrande?

Mi lesz a fel nem épített lakások sorsa?

Az Evergrande üzleti modelljének egyik alapja az volt, hogy még meg nem épült lakásokat adtak el előre. Ez tehát azt jelenti, hogy több százezer vásárló várja a már kifizetett lakásaik átadását, melyek befejezése egy csőd esetén erősen bizonytalan. Az Evergrande vezérigazgatója viszont próbálta megnyugtatni a kedélyeket és kijelentette, hogy a vállalat biztosítani fogja, hogy a felszámolási végzés ellenére is megvalósuljanak az otthonépítési projektek. A gazdaság sorsának szempontjából nagyon fontos napok előtt áll Kína. A cél a vállalat minél nagyobb részének megtartása, átstrukturálása, valamint a hitelezők és más érintettek érdekeinek szem előtt tartása – jelentette ki Tiffany Wong, az Alvarez Marsal ügyvezető igazgatója.  

Címlapkép forrása: Shutterstock