2024 július 20

Ennyi elég is volt – Menekülnek a befektetők Kínából

Az elmúlt 8 hónapban rengeteget hallhattunk a Kína-Tajvan konfliktusról. Ez alatt több látogatás is történt az amerikai és tajvani képviselők között, amelyek csak tovább bőszítették a világ második legnagyobb gazdaságát. Több gyakorlatot is tartottak a szigetország közelében, melyek során egyre közelebb merészkedtek a tajvani légtérhez. Már egyre nagyobb a tajvani lakosok félelme, azonban most a kínai gazdaságnak komoly problémája akadt, amely elvonhatja a figyelmet a „hódítási” kísérletről.

(www.shutterstock.com)

Kína gazdasága növekszik, mégis menekülnek a befektetők?

A tavaly decemberben hozott enyhítéseknek miatt az elemzők idén erős visszapattanást vártak az országtól. Hszi Csin-ping az éves márciusi beszédében jelezte, hogy Kína készen áll a reflektorfényre a világ színpadán. „Egy évszázados küzdelem után a nemzeti megaláztatásunkat töröltük, és a kínai nemzet nagy újjáéledése visszafordíthatatlan útra lépett.” Az első pár hónapban látott adatok alapján jó úton haladt Hszi elnök. Néhány héttel ezelőtt még a kínai részvényeket a világ legjobban teljesítő részvényei között emlegették az elmúlt hat hónapra tekintve. A befektetők az ország gazdasági fellendülése mellett tették le voksukat. A nagy fordulat áprilisban érte el az országot. Április 18-a óta, amikor Kína közzétette az első negyedéves gazdasági teljesítményét, a kínai vállalatok részvényei – a CNN számításai szerint – világszerte mintegy 540 milliárd dollárnyi értéket veszítettek el. A befektetők az ország gazdasági bizonytalansága és a növekvő geopolitikai feszültségek közepette csökkentették a Kínának való kitettségüket. Ezen felül a kínai jüan, a befektetői hangulat barométere, több mint 2 százalékot zuhant az elmúlt hónapban, és jelenleg fél éve nem látott mélyponton van a dollárhoz viszonyítva.

Mi aggasztja ennyire a befektetőket?

A Kaiyuan Capital befektetési vezérigazgatója, Brock Silvers szerint a befektetők két okból is szkeptikusak maradtak Kínával kapcsolatban. Az egyik, hogy az ígért felpattanás nem érkezett olyan mértékben, mint azt várták volna. A másik pedig a geopolitikai kockázat. Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolat az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé vált. A bizalmatlanság egyik forrása a tajvani feszültség. Továbbá Washington szigorította a szankciókat a kulcsfontosságú Kínai iparágak ellen, beleértve a chipgyártást is. Ezzel szemben Peking egyre növekvő bizalmatlanságot mutatott a külföldi társaságok iránt.

A problémák sora egyre gyűlik és ha Kína erős fejlődést szeretne elérni, akkor komoly változtatásokra lesz szüksége. A Tajvan elleni támadás megint csak egy érdekes kérdés, hiszen egy invázióval csak további kockázatnak tenné ki gazdaságát, hiszen a nagyhatalmak várhatóan – ahogy azt az oroszokkal is tették – szankciók sorával fogják bombázni Kínát.

Forrás: edition.cnn.com

Címlapkép: Shutterstock