2024 március 04

Air China – Bődületes flottabővítést hajt végre a légitársaság

Az Air China (601111.SS) 6 milliárd jüan (842 millió dollár) összegű zártkörű részvényeladást tervez a sanghaji értéktőzsdén flottájának bővítése és a működőtőke feltöltése érdekében.

A légitársaság 854,7 millió részvényt kíván eladni irányító részvényesének, a China National Aviation Holding Corporation Limitednek. Ez meglévő tőkéjének 30%-ának felel meg. A bejelentés szerint az Air China a bevételből 4,2 milliárd jüant 17 repülőgép vásárlására fordít. A fennmaradó 1,8 milliárd jüant forgótőkéjének növelésére szánnak – szögezi a Reuters hírügynökség.

A kínai légitársaság nem tárta fel a repülőgép-beszerzési terv részleteit. November végén a csoport 900 repülőgépből álló flottát üzemeltetett. Ebből 386 saját tulajdonú, 215 pénzügyi lízing alatt álló és 299 operatív lízing alatt álló repülőgép volt. Az Air China azt is közölte, hogy a tőke feltöltése érdekében 2 milliárd hongkongi dollár (256 millió dollár) összegű tőkebevonást tervez a hongkongi tőzsdén listázott részvények zártkörű forgalomba hozatalával.

Borítókép: Shutterstock