2023 január 27

A kínai tüntetések következménye – jöhet ezúttal a megváltás?

Kínában a vírus kirobbanása óta folyamatos nehézséget okoz annak kezelése. A vezetőség megrögzötten ragaszkodik a zéró-covid politikájához, amely szigorú korlátozásokkal jár. Az emberek már rengeteg megpróbáltatást eltűrtek, most azonban nem bírták az elnyomást és felszólaltak. Tüntetések kezdődtek országszerte, melynek katalizátora a múlt héten történt botrányos eset lehetett. Ekkor ugyanis a tűzoltók a koronavírus korlátozások miatt nem tudtak időben megérkezni a baleset helyszínére, amely több ember halálával járt. A napokban Kína az eddigi legjelentősebb jelét adta annak, hogy módosíthatja a mindennapi életet megkeserítő szigorú eljárást, amely az emberek jólétén kívül a gazdaságot is felforgatta. Xi Jinping nem érte el a kitűzött növekedési célját erre az évre, és ebben nagy szerepet játszott a vírus kezelése. Voltak már hasonló jelzések enyhítésről, amely akár a gazdaságot is fellendíthette volna, azonban ezek még várattak magukra. Most azonban a körülményeket nézve úgy tűnik nem lesz más választása a hatóságoknak, muszáj lesz enyhíteni.

(www.shutterstock.com)

Kína állítólag készen áll a változásra, de mi a valóság?

„Az omikron variáns csökkenő erejének, a növekvő oltási rátának, valamint a kitörések elleni védekezésnek és megelőzésnek köszönhetően Kína pandémiás elszigetelése új szakaszba léphet,” jelezte Sun Chunlan, a Kínai Népköztársaság miniszterelnök-helyettese. Sun csütörtökön azt is elmondta, hogy Kína immár hatékony diagnosztikai és kezelési technikákkal rendelkezik a járvány ellen. Összességében az ország megteremtette a feltételeket a megelőző és ellenőrző intézkedések további optimalizálásához.

(www.shutterstock.com)

A magas szintű nyilatkozatok, a szabályok kisebb kiigazításaival és a nagyobb városokban a lezárási intézkedések néhány enyhítésével együtt azt sugallják, hogy a hatóságok kezdenek meghajolni a nyomás alatt. Azonban terveket még nem láttunk, hogy hogyan szeretnének előrelépni. A mai napon épületek és lakóközösségek ezrei továbbra is korlátozások alatt vannak a magas kockázatú besorolásuk miatt.

Forrás: edition.cnn.com

Címlapkép: Shutterstock