2023 január 27

Készen állsz Kína? – radikális változások a láthatáron

A szakértők szerint a nemzet idősebb korosztálya van továbbra is a legnagyobb veszélyben a vírus terjedésével miatt. Szerintük a halálesetek és a kórházi kezelések számának növekedése elkerülhetetlenné válhat az enyhítések megvalósítása esetén. Egy ideje viszont már halogatják a korlátozások feloldását. A hatóságok továbbra is komolyan fellépnek a vírus terjedésével szemben, annak ellenére, hogy a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusa után már felreppent az enyhítés híre. Több szempontból is szüksége volt már akkor is az országnak, hogy végre fellélegezhessen, illetve a gazdasági működése újra beinduljon, azonban változtatás azóta sem történt. Miközben az országok többségében kezdett elhomályosodni a járvány okozta aggodalom, a kínaiaknak továbbra sem okozott gondot a több milliós városok lezárása. Ennek hatása kezdetben még csak a GDP növekedésen látszódott meg. A világ második legnagyobb gazdaságának növekedése ugyanis kezdett lassulni. A vezetőség az egészséget tartotta fontosabbnak, ezért nem engedett a zéró-covid politikájából. Most azonban Kínára nem jellemző ellenállás látható a lakosoktól. Komoly tüntetések sorozata kezdődött el múlt héten, amelyek a változtatások szükségességére mutattak rá.

(www.shutterstock.com)

A rekordmértékű fertőzések sem tartották vissza az elkeseredett lakosokat

Az embereknek elegük lett az elnyomásból. Emlékezhetünk, hogy pár hét lezárás és korlátozás milyen mértékű elégedetlenéget váltott ki a nyugati országokban. Kína azonban egész évben hasonló, egyik pillanatról a másikra történő teljes lezárásokat tapasztalt. Olyan mértékű szigor volt jelen a tavaszi hónapokban is, amely a világ több multinacionális vállalatát is érintette. Az ellátási láncok lelassultak, zavargások alakultak ki bennük, és rengeteg szállítmány akadt el Kínában. A lakosok nyomására úgy tűnik végre beindulhatnak az enyhítések.

(www.shutterstock.com)

A szakértők viszont aggódnak, hogy a nyitás még az eddigieknél is komolyabb problémát fog okozni. Szerintük nagyon kockázatos lépés, és félnek attól, hogy ezzel a halálesetek áradatát kockáztatnák. Egy 17 trillió dolláros gazdaságról van szó, mely lakosainak száma közelíti a másfél milliárdot. Ilyen számok mellett egy hullám borzasztó pusztítást végezhet. Egy ilyen katasztrofális forgatókönyv jelentős veszélyt jelenthet a politikai vezetésre is. A University of Hong Kong virológusa, Dr. Siddharth Sridhar szerint, Kína nem önszántából választotta a zéró-covid politikát. Egyszerűen az országnak nem volt választása, és még mindig nem áll készen egy ilyen méretű hullámra.

A felkészülés hátráltatója

Semmi sem hátráltatta Kína előkészületeit olyan széles körben, mint az idős emberek oltásának nehézsége. A 80 éves vagy annál idősebb emberek kétharmada be van oltva, de csak 40 százaléka kapott booster adagot, ami kritikus hiányosság, mivel a kínai gyártmányú oltások gyengébb védelmet nyújtanak, mint a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna.

(www.shutterstock.com)

A dolgokat megnehezíti, hogy Kína utolsó nagy oltási hulláma tavasszal volt, amióta már a nyolchónapos vagy annál hosszabb intervallum is eltelt. Az oltási hiányosságok Kína idősebb lakosságánál annál is inkább kirívóbbak, mert az országban összességében viszonylag erős lefedettséget értek már el. Bár az egészségügyi tisztviselők ösztönözték a krónikus betegségben szenvedő idősebb felnőtteket is az oltásra, az oltók gyakran vonakodnak beadni azt anélkül, hogy hozzáférnének a kiszolgáltatottabb betegek kórtörténetéhez. A zéró-covid politika csak tovább nehezítette a helyzetet. Most viszont kritikus lépés előtt áll az ország, a fejleményeket megéri követni.

Forrás: nytimes.com

Címlapkép: Shutterstock