2024 április 25

Ukrán háborús krízis – Brüsszel adhatja a kegyelemdöfést?

A végletekig kiéleződött a feszültség, az ukrán csapatok sorsa most Európától függ. Az Egyesült Államok segélyszállítmányának késlekedése miatt Zelenszkij már csak bennünk bízhat. Az ukránok helyzete a napokban olyannyira kritikussá vált, hogy minden lövedéket nagyon tartalékosan kezdtek el használni. Az ukrán hadsereg tartalékos őrnagya szerint már csak két hónapra elegendő készlettel rendelkeznek, utána teljesen kifogynak a lőszerből. Mivel az Egyesült Államok segélyszállítmányai továbbra is késlekednek Európa rendkívüli döntésre szánta el magát, hogy megmentse Ukrajnát. Ha a rendkívüli tervet nem sikerül megvalósítani, akkor az ukránokat hatalmas csapás érheti.

Rendkívüli döntésre készül Európa – rajtunk áll vagy bukik Ukrajna hábrúja?

A napokban kritikus probléma merült fel az ukrán hadseregben. Az eddig is hiányos tartalékok lassan végleg kifogyhatnak, támadó erő nélkül hagyva az ukránokat. Európának köszönhetően viszont úgy tűnik villámgyorsan megoldódhat Zelenszkij örökös lőszerhiány problémája. 1,5 milliárd dollárnyi rendkívüli forrást készül megmozgatni az Európai Unió. Mindezt tenné azzal a céllal, hogy a semleges országoktól vásárolt tüzérségi lőszert továbbítsák Ukrajnába. Az ukránokat nem érdekli honnan jön a fegyver, az sem, hogy ki fizet értük. A hadsereg szenved a fronton és segítségre van szükségük.

Bár az európai vezetőknek nemrég újabb csúfos vereséget kellett beismerniük, hiszen a 2023-ban tett ígéretét – mely szerint márciusig egymillió tüzérségi lövedéket szállítanak le az ukrán csapatoknak – az Európai Unió nem tudta teljesíteni, most újabb esélyt kapnak a bizonyításra. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy az ukrán haderőnek évi 2,5 millió tüzérségi lőszerre van szüksége, ehhez képest viszont alig 400 ezret kaptak az EU-tól idén. Itt az ideje, hogy az európai fegyvergyárak is felpörögjenek, Josep Borrell újabb ígérete szerint ugyanis az év végéig 1 millió 155 ezer lőszert biztosítanak Ukrajnának.

Fegyverek nélkül akar ellentámadást indítani Zelenszkij?

A fegyverek még meg sem érkeztek, de már megint ellentámadásról beszélt Zelenszkij. Az ukrán elnök a Fox News-nak adott exkluzív interjút, és egy új ukrán ellentámadás lehetőségéről is beszélt. Bár a tavalyi nagy ellentámadás nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket, azok után, hogy rengeteg fegyver áramlott az országba, most az ukrán haderő a tavalyinál is rosszabb helyzetben van.

Címlapkép forrása: Shutterstock