2024 április 25

Ukrajna – kiderült a titok, 2 év után most dől el a háború?

Komoly bajba kerülhet Ukrajna, hiszen az oroszok számára is világossá vált Zelenszkij féltve őrzött titka – az ukrán csapatok rendkívül komoly lőszerhiányban szenvednek. A győzelemre éhes orosz csapatok – érzékelvén az Ukrajnát sújtó lőszerhiányt – Avgyijivka elfoglalását követően több fronton is támadásba lendültek. Három frontszakasz alakult ki, ahol komoly harcokra kell számítani. Robotine faluban már be is ütött a katasztrófa, napokon belül odalehet az ukrán offenzíva egyetlen eredménye.

Háború – Robotine nagy része már Putyin kezében van

Az ukrán csapatok kivonultak Avgyijivka városából abban a reményben, hogy így majd jobb pozíciókat tudnak elfoglalni. Most viszont az oroszok – érzékelve az ukrán hadsereg nehézségeit – hatalmas támadásba lendültek. Elmozdult az orosz front és sürgős döntést kell meghoznia Európának, az oroszok nagy áttörését követően. Miközben Moszkva teljes körű offenzívájának megkezdődött a harmadik éve, az Európai Unió továbbra is kitart Ukrajna mellett. A háború ezen szakaszán viszont minden eddiginél fontosabbak lesznek a nyugati fegyverszállítmányok. Félő viszont, hogy a hirtelen kapkodás túl kevés lesz, túl későn.

Felpörögtek az események – kínzó veszteségekre kell készülni

Kijev már hónapok óta kongatja a vészharangot a nyugati fegyverszállítmányok elakadása miatt, a héten viszont kiderült a rémisztő valóság. Ukrajna helyzete olyannyira kritikus állapotba került, hogy már csak két hónapra elegendő készlettel rendelkeznek. Az oroszok már így is nagy erőkkel nyomultak előre, a háború második évfordulója és a közelgő orosz elnökválasztások miatt, most viszont vérszagot foghat Putyin. Az oroszok felpörgették a támadásaikat Zaporizzsja megyében, illetve a Donbasz két frontszakaszán is. Putyin egyszerűen túlterhelte az ukrán védelmet, ami részben az európai lőszergyártás fellendülésének döcögős mivolta miatt történhetett meg.

Hosszú hónapok riogatása után mostanra valóban kritikus helyzetbe került Ukrajna. Lőszer nélkül nem tudnak mit kezdeni az orosz nyomással. Az ukránokat nem érdekli honnan jön a fegyver, az sem, hogy ki fizet értük. A hadsereg szenved a fronton és segítségre van szükségük.

Címlapkép forrása: Shutterstock