2024 április 22

Ukrán krízis – mihez kezdenek a csapatok lőszer nélkül?

Az ukrán csapatok kivonultak Avgyijivka városából abban a reményben, hogy így majd jobb pozíciókat tudnak elfoglalni. Kivonulásukat követően új védelmi vonalat építettek ki a várostól nyugatra. Avgyijivka elvesztése az amerikai segélycsomag hiánya miatt történhetett, viszont Ukrajna továbbra sem tudja megfelelő utánpótlással ellátni csapatait, tovább nyomulhatnak az oroszok? Bár Zelenszkij részt vett a múlt heti Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián, hogy további fegyvertámogatást kérjen szövetségeseitől, a csapatok tartaléka vészesen fogy, és most az is kiderült, meddig bírják még fenntartóztatni az oroszokat.

Mihez kezd az ukrán hadsereg fegyverek nélkül?

Közeleg a háború kétéves évfordulója, amelyet egy nagy sikerrel koronázhatnak meg az oroszok, vagy mégsem? Az orosz propaganda szempontjából hatalmas sikernek számított Avgyijivka elfoglalása, amely a tavaly májusban megszerzett Bahmut óta Putyin legnagyobb sikerének számított. Az időzítés is tökéletes volt a márciusi orosz elnökválasztás és a februári kétéves évforduló közelsége miatt. Washington viszont nem értékelte ilyen pozitívan az oroszok győzelmét. Matthew Miller, a külügyi tárca szóvivője szerint az oroszok apróbb áttöréseket elértek ugyan, de ezt elsősorban az amerikai segélycsomag hiányának köszönhetik.

Egyre többen hangoztatják, hogy Ukrajna után Putyin Európát is megtámadhatja. Bár még Ukrajna elfoglalásának közelében sem jár az orosz hadsereg, az európai fegyvergyárak elkezdtek felpörögni. Josep Borrell megígérte, hogy az év végéig 1 millió 155 ezer lőszert biztosítanak Ukrajnának, ezzel nehezítve az oroszok dolgát. Az Egyesült Államok segélyszállítmányának késlekedése miatt muszáj volt Európának lépni. Túl kevés túl későn – az ukránok helyzete olyannyira kritikus állapotba került, hogy már csak két hónapra elegendő készlettel rendelkeznek.

Masszív támogatás érkezik Moszkvába

Irán valósággal elárasztja Oroszországot ballisztikus rakétákkal. Teherán eddig legalább 400 darabot szállított Moszkvába. A források szerint az első ilyen szállítmány januárban érkezett, de az Irán és Oroszország közötti, háború kezdete óta egyre mélyülő kapcsolatból arra lehet következtetni, hogy a közeljövőben további rakományok segítik majd az orosz csapatokat.

Címlapkép forrása: Shutterstock