2024 április 13

Tovább romlott a hangulat a német befektetők körében

Szeptemberben sorban a negyedik hónapja romlott a ZEW gazdasági kutatóintézet német befektetői hangulatindexe, a csökkenés jócskán felülmúlta a szakértők által vártat – adta hírül a távirati iroda.

A hat hónapra előre tekintő mutató 26,5 pontra zuhant az augusztusi 40,4 pontról, a szakértői várakozások átlagában 30 pont szerepelt szeptemberre. A ZEW befektetési hangulatindexe májusban érte el 84,4 ponton 21 éve a legmagasabb értékét. Azóta négy egymást követő alkalommal is csökkent.

Az index legalacsonyabb értéke tavaly márciusban alakult ki, mínusz 49,5 pont volt a járványvédelmi korlátozások miatt. Az aktuális németországi befektetői környezet megítélése javult a pénzügyi szakemberek körében, bár a vártnál kevésbé: a mutatószám 31,9 pontra emelkedett az előző havi 29,3 pontról.

Az elemzői várakozásokban 34 pont szerepelt. A ZEW hat hónapra előretekintő euróövezeti befektetői hangulatindexe is romlott, 31,1 pontra süllyedt az augusztusi 42,7 pontról, ugyanakkor az aktuális helyzetet jelző mutató 7,9 ponttal, 22,5 pontra javult.

A befektetői hangulatot a következő hat hónapra a fertőzések számának a növekedése, a negyedik járványhullám kitörésének a valószínűsége, illetve az terheli meg, hogy az autóipart sújtó chiphiány, valamint az építőipari teljesítményt visszafogó építőanyag-hiány alapján sokan a két ágazat nyereségességének a csökkenését várják.