2024 április 17

Jól teljesített az euróövezet

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt az euróövezet gazdasági teljesítménye a második negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése szerint.

Az Eurostat végleges adatként azt közölte, hogy az euróövezet 19 tagállamában az előző negyedévhez képest, szezonális kiigazítással számolva 2,2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 14,3 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a június végével záródott negyedévben.

Az augusztus közepén közölt második becslésben 2 százalékos negyedéves szintű növekedés szerepelt, éves szintű adatként pedig 13,7 százalék. Az idei első negyedévben 0,3 százalékos negyedéves és 1,3 százalékos éves szintű csökkenést jegyeztek fel. A 27 tagú Európai Unió kapcsán negyedéves összehasonlításban a növekedési adatot 1,9 százalékról 2,1 százalékra, az éves szintűt pedig 13,2 százalékról 13,8 százalékra korrigálták kedden Negyedéves összevetésben a legnagyobb mértékű növekedés Portugáliában volt, 4,9 százalékos, majd Lettország (4,4 százalék) és Észtország (4,3 százalék) következett. Eközben Máltán 0,5 százalékos, Horvátországban pedig 0,2 százalékos gazdasági csökkenést jegyeztek fel.

A második negyedévben a háztartások fogyasztása az euróövezetben 3,7 százalékkal, az EU-ban 3,5 százalékkal nőtt az első negyedévvel összevetve, és ezzel lényegesen javultak a mutatók az első negyedévben mért 2,1 százalékos, illetve 1,7 százalékos visszaeséshez képest. A kormányzati kiadások esetében 1,2 százalékos növekedés volt a második negyedévben az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az első negyedévi 0,5 százalékos csökkenést követően, szintén mindkét térségben.

A bruttó állóeszköz-beruházások az euróövezetben 1,1 százalékkal nőttek a második negyedévben az első negyedévi 0,2 százalékos csökkenést követően, az EU-ban pedig a növekedés 1 százalékra gyorsult az első negyedévi 0,3 százalékról. Az export növekedési üteme az euróövezetben 2,2 százalékra, az EU-ban pedig 1,8 százalékra gyorsult, miután az első negyedévben mindkét térségben 0,7 százalékos bővülés volt. Az import az euróövezetben 2,3 százalékkal, az EU-ban 2,2 százalékkal nőtt azután, hogy az előbbiben 0,4 százalékos, az utóbbiban 0,6 százalékos volt a bővülés az első negyedévben.

A második negyedévben a foglalkoztatottság az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,7 százalékkal nőtt az első negyedévhez viszonyítva, amikor egyaránt 0,2 százalékos volt a csökkenés a tavalyi utolsó negyedévhez képest. A ledolgozott munkaórák száma az euróövezetben 2,7 százalékkal, az EU-ban 2,4 százalékkal nőtt a második negyedévben. A foglalkoztatottság negyedéves szinten a legnagyobb mértékben, 5,7 százalékkal Lettországban nőtt, amelyet Görögország követett 2,8 százalékkal, illetve Dánia és Spanyolország, egyaránt 1,9 százalékkal. A foglalkoztatottság Észtországban 1,1 százalékkal, Spanyolországban pedig 0,9 százalékkal csökkent az első negyedévvel összevetve.