2024 július 14

Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulatindex az euróövezetben, míg a fogyasztói hangulat az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban javult – derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) pénteken kiadott felméréséből.

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 0,8 ponttal 94,5 pontra, 2022 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent júliusban a kamatlábak gyors emelkedése és a magas infláció miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve. Elemzők előzetesen kevésbé romló, 95,0 pontos júliusi indexre számítottak. Az Európai Unió gazdasági hangulatindexe az előző havihoz képest 0,5 ponttal 93,6 pontra csökkent. A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Spanyolországban 1,3 ponttal, Lengyelországban 0,9 ponttal, Olaszországban 0,1 ponttal emelkedett, míg Franciaországban 2,3 ponttal, Németországban 2,1 ponttal, Hollandiában pedig 0,9 ponttal csökkent júliusban az ESI.

A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) az EU-ban 1,8 ponttal 102,4 pontra romlott júliusban és szintén 1,8 ponttal 103,0 pontra gyengült az euróövezetben. Az euróövezetben az egy hete közölt adatoknak megfelelően a júniusi mínusz 16,1 pontról, mínusz 15,1 pontra, tavaly február óta a legmagasabb szintre javult a fogyasztói hangulatindex, de még így is messze állt a hosszú távú átlagtól. A mutató tavaly szeptemberben érte el történelmi mélypontját mínusz 28,7 ponton. Az EU-ban a fogyasztói hangulatindex mínusz 17,1 pontról, mínusz 16,1 pontra emelkedett júliusban.

A fogyasztók pozitívabban értékelték országuk általános gazdasági helyzetét, háztartásuk múltbeli és jövőbeli pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye szintén optimistább volt, ugyanakkor az előző havival gyakorlatilag megegyező hajlandóságot mutattak nagyobb értékű vásárlásokra – közölte a DG ECFIN – közölte a távirati iroda.