Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Rekordbírsággal sújtotta az EU az Illumina-Grail egyesülést

Brüsszel rekordbírsággal sújtotta a genetikai tesztekre szakosodott amerikai Illumina céget a rákbetegségek kimutatására alkalmas teszteket előállító Grail vállalat akvizíciójának véglegesítése miatt az uniós versenyhivatal jóváhagyását megelőzve.

Az Illuminát 2021-ben jóváhagyás kérelmezésére szólította fel az EU versenyfelügyeleti hatósága annak ellenére is, hogy az akvizíciós ügylet nem érte el az uniós eljárás feltételeként megszabott árbevételi küszöböt. Az ügyletet tavaly szeptemberben a szabályozó hatóság azzal az indoklással vette versenyjogi vizsgálat alá, hogy az Illuminának a Grail birtokában érdekében állna megakadályozni a Grail versenytársait korai rákfelismerő tesztek kifejlesztésében a Grail technológiájával.

Az Európai Bizottság szerint a 432 millió eurós bírság mértéke – amely az Illumina globális bevételének 10 százalékát teszi ki, és az uniós fúziós szabályok szerint az ilyen jogsértések esetén kiszabható maximális összeg – a jogsértés súlyosságát hivatott kihangsúlyozni, elrettentési céllal. Az indoklás szerint az akvizíciónak az engedély megszerzése előtti példátlanul súlyos jogsértésnek minősülő lezárásával az Illumina meghatározó befolyást szerzett a Grail felett, amivel élt is. „Ha vállalatok az engedélyünk megszerzése előtt egyesülnek, azzal megsértik a szabályainkat. Az Illumina és a Grail ezt tudatosan és szándékosan tette meg azáltal, hogy vizsgálatunk végét meg nem várva zárták le az akvizíciót” – jelentette ki Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa közleményében – közölte a távirati iroda.