2023 március 20

Putyin döntött – készüljünk az évekig tartó háborúra

Putyin igazán lelkére vette a nyugati harckocsik érkezését. Bosszúra készülhet az orosz elnök, ugyanis kijelentette, hogy a legutóbbi katonai támogatással a nyugat elismerte a konfliktusban való közvetlen részvételt. Ha igaz, amit a Bloombergnél állítanak, akkor még az eddigieknél is jobban elhúzódó, pusztító és véres háborúra kell felkészülnünk. Putyin szeretné visszaszerezni a kezdeményezést, és már meg is van a terve.

A háború első évének végéhez közeledve azt gondolhatnánk, hogy minkét félnek elege van már a pusztításból egy olyan csatában, amelyben az oroszok sokkal rövidebb idő sokkal több sikert szerettek volna elérni. Bloombergnél azonban most tisztviselőkre, tanácsadókra és más, az ügyre jó rálátással bíró forrásokra hivatkozva egy teljesen új forgatókönyvet állítottak elénk. Szerintük ugyanis évekig tartó háborúra készül az orosz elnök, és az országának felkészítése is már megkezdődött.

Az utóbbi hónapokban nyugati segítséggel több területet is visszaszereztek az ukránok, most Putyin szeretné visszanyerni a kezdeményezést, és új offenzíva indítására adhat parancsot, nyomást gyakorolva ellenfelére.

Putyin véres offenzívája még azelőtt megkezdődhet, hogy a német és amerikai harckocsik megérkeznének Ukrajnába

A szerdai megegyezés után már indult is a támadás. Oroszország csütörtökön rakétahullámot zúdított Ukrajnára. Az offenzíva Oroszország hónapokig tartó taktikájának folytatása volt, amelyben Ukrajna infrastruktúrája volt fő célpontja. Az eddigiek során is már több erőművet pusztított el és milliók kerültek sötétségbe. A csütörtöki csapások után Kijevben és számos más régióban a sürgősségi áramszüneteket hajtották végre, hogy enyhítsék az elektromos hálózatra nehezedő ​​nyomást.

Az eredetileg pár hétre tervezett művelet mostanra már túlnőtte magát az elképzeléseken. Putyin komoly tervekkel állt elő az első év végéhez közeledve. Jóváhagyta a hadsereg közel 50 százalékos bővítésére vonatkozó terveket, valamint az iskolákban és az egyetemeken újraindítják a katonai kiképzőtanfolyamokat. Putyin szilárdan hisz országának sikerében a nyugat azonban kételkedik a komoly háborús veszteségeket szenvedett, szankciókkal meggyengített ország erejében.

Forrás: bbc.com; index.hu; bloomberg.com