2024 április 22

Elképesztő utazás – hatszor olcsóbb az európai gáz, mint augusztusban

Az izgalmakkal teli év után a rezsidémon szelleme kezd egyre jobban elhalványulni. Mike Wirth, a Chevron vezérigazgatója szerint az európai földgáz kilátások már kevésbé szörnyűek és a piacok is nyugodtabbak. Wirth azt is hozzátette, hogy vállalati rekordokat értek el 2022-ben, hiszen rekord bevételeket és cash flow-t tudtak felmutatni, miközben növelték a beruházásokat és az amerikai termelést. Éves szinten a beruházások majd 75 százalékkal emelkedtek.

Minden bizonnyal egy nagyon szokatlan és változékony évet láttunk. Az augusztusi hatalmas káosz és pánik, amely a 340 eurós rekordmagas árak miatt alakult ki, szépen lassan elcsendesedett. Ebben természetesen nagy szerepet játszott az Európai Unió, hiszen az országok közös erővel küzdöttek a költségek csökkentésében. Putyin az energiát és a hideg telet akarta kihasználni pozíciója és befolyása megerősítésére, azonban a terve megbukni látszik. Az időjárás egészen könyörületes volt az unióval, magasan tartva a tárolók szintjét. A készletek felhalmozása, az állami támogatások, illetve az ipari kereslet csökkentése egyaránt szebb forgatókönyvet biztosítottak az európai gazdaságok számára.

Rekordmagasságban a német gáztárolók töltöttsége

Az európai irányadó Dutch TTF Natural Gas Futures árfolyama mostanra már látótávolságon kívül hagyta az augusztusi értékeket. Az európai gázárak a szerdai kereskedés során feljegyzett 3 százalékos csökkenéssel meghosszabbították az eddigi veszteségeket. Összesen 25 százalékos mínuszt szedtek össze ebben a hónapban. Az EU-s tárolók átlagosan 77 százalékig vannak feltöltve jócskán meghaladva a téli fűtési szezon ötéves átlagát. A németek gáztárolói 90 százalékos töltöttséget mutatnak. Ez a legmagasabb szint, amelyet januárban valaha mértek. A nagy mennyiségű felhalmozott gáztartalékok és az LNG rakományok állandó áramlása enyhíti az orosz csővezetékek hiányából fakadó ellátási problémákat.

A mostani tél átvészelése után azonban új, költséghatékonyabb tervvel kell majd előállnia az EU-nak. Jó hír viszont, hogy abban az esetben, ha az időjárás továbbra is enyhe marad, Németország majd kétharmados töltöttséggel léphet be a tavaszi időszakba. Közben az EU-s tárolók is több, mint 50 százalékos kapacitással várhatják a tavaszi időjárást. Ezek a vártnál sokkal nyugtatóbb számok.

Forrás: naturalgasintel.com; eiu.com; oilprice.com