2023 március 23

Elképesztő hét áll előttünk – ezekre figyelj mindenképp!

A következő napokban jelentős hatást gyakorló események és a piaci szereplők által kiemelten figyelt cégek gyorsjelentéseinek hada vár ránk. Kamatdöntő ülést tart ugyanis a Fed, az EKB, jön az amerikai munkanélküliségi adat, és olyan óriásvállalatok közlik negyedéves számaikat, mint az Apple vagy éppen a Deutsche Bank.

Nemzetközi piacok – kamatdöntések, gyorsjelentések

Hétfőn még csak a Ryanair gyorsjelentése lehet érdekes. Kedden hajnalban a japán munkanélküliségi és ipari termelési adatok, valamint a kínai vállalati profittömeg és szolgáltatóipari, feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek látnak napvilágot, míg délelőtt a német munkanélküliségi adatra és az eurózónás GDP adatra kell majd figyelnünk. Délután 3 után érkezik az amerikai FHFA házárindex, a Chicagói beszerzési menedzser index, valamint a Conference Board fogyasztói bizalmi index. Ezen a napon teszi közzé gyorsjelentését az Unicredit, a Pfizer, a Moody’s, a McDonald’s, a Snap és az Advanced Micro Devices is.

Szerdán közlik a japán, a kínai (Caixin) és az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet is, délelőtt 11 órakor pedig az eurózónás munkanélküliségi és inflációs adatokra figyelhetnek a piaci szereplők. A tengerentúlról érdekes lehet még az ADP foglalkoztatottság változása, valamint az ISM feldolgozóipari index, este 8 órakor pedig a Fed kamatdöntése hozhat nagy mozgásokat. Gyorsjelentések terén szerdán a Raiffeisen, a Banco Bilbao, valamint a Facebook adatsora lehet figyelemreméltó.

Csütörtökön 13 órakor az angol jegybank tart kamatdöntő ülést, majd 14:15-kor az EKB kamatdöntésére kell majd koncentrálnunk. Valamivel később szokásosan közlik az amerikai munkanélküli segélykérelmek számát, valamint csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését az OMV, a Banco Santander, az Infineon, a Qualcomm, a Ford Motors, valamint az Apple, az Amazon és az Alphabet is. Pénteken 14:30-kor az amerikai munkanélküliségi rátát közlik a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változásával együtt, végül 16 órakor az ISM szolgáltatóipari index zárja a fontosabb makroadatok sorát a héten.

Hazai piac – fókuszban a nemzetközi piac

Országspecifikus, jelentősebb makroadat a héten nem lát napvilágot Magyarországgal kapcsolatban, így elsősorban a nemzetközi piacok eseményei lehetnek a mozgatórugók a budapesti piacon is. A befektetők értékelhetik ugyanakkor az S&P hitelminősítő pénteki döntését, mely során az eddigi BBB adósságbesorolásunkat BBB- kategóriára változtatta az intézmény. Emellett természetesen továbbra is érdemes lesz figyelnünk minden információra, ami az uniós pénzekkel, vagy éppen a gazdaságpolitikával kapcsolatban kerül közlésre.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Shutterstock