2024 február 29

Irányt keresnek a tőzsdék-a BUX képes emelkedni

Vegyes a hangulat az utóbbi napokban a tőzsdéken. A tengerentúlon az utóbbi napokban csúcsokat csúcsokra halmoztak a tőzsdeindexek, az S&P500 részvényindex értéke a 4000 pontot is közelítette. Úgy tűnik azonban, hogy tegnap nap végén megtorpant a lendület, és azóta is csak az irányt keresik a börzék. Várhatóan továbbra is a járvánnyal és az oltási programokkal kapcsolatos hírek fogják uralni a hangulatot.

DAX

DAX: sávos mozgás (www.investing.com)

A német tőzsdeindex, a DAX nagyon régóta egy szűk sávban mozog, ezt folytatja a mai napon is. A 14000 pont körüli szint már a koronavírus előtti csúcsok felett található némileg, és úgy látszik, erős ellenállás az index további szárnyalása előtt. Ha viszont szignifikánsan képes lenne áttörni a DAX az említett, lélektanilag is fontos kerek értéket, akkor új csúcsok válhatnak elérhetővé az index számára. Azonban fontos figyelnünk a lefelé mutató kockázatokra, ilyen lehet az elhúzódó kilábalás a gazdasági válságból, vagy pedig a vártnál tovább tartó oltási program.

BÉT

A mai napon a tegnapi naphoz hasonlóan némileg felülteljesítő a BUX index. A magyar tőzsdeindex tegnapi jó teljesítményét vélhetően a várakozásokat felülmúló GDP-adat okozta, úgy látszik, a relatíve jó hangulat ma is kitart. A blue chipek közül a nap eddigi sztárja az OTP-a bankpapír a tegnapi kitörés után ma is képes volt eddig 1 % körüli emelkedés felmutatására. Emelkedik a Mol is, igaz csak néhány tizedszázalékkal. Esik ugyanakkor a Richter árfolyama: mint ma reggeli cikkünkben is rámutattunk, hatalmas emelkedésen van túl a gyógyszercég árfolyama. A mostani esés tehát az indikátorok lehűtését, technikai jellegű korrekciót is képes lehet jelenteni.

A kispapírok esetében jelentős mozgást nem láthatunk; az EHEP 4 %-os emelkedésre hívhatja fel magára a figyelmet, de ez csak a minimális forgalomnak köszönhető kilengés lehet jelenleg.