2024 június 18

Háború – szakértők szerint ez az ukránok „szuperfegyvere”

A másfél éve tartó háborúban patthelyzet alakult ki, most azonban egyes elemzők szerint Ukrajna komoly előnyre tehet szert szuperfegyverének köszönhetően. Ez a bizonyos szuperfegyver akkora jelentőséggel bír, hogy a kínai nyomás alá került Tajvan is szeretne Ukrajna nyomdokaiba lépni és hasonló arzenált kialakítani. Tajvan az ukránok ezen előnyére már a háború elején felfigyelt. Hosszas elemzés után Tsai Ing-wen elnök megfejtette az ukrán sikerek titkát, ez pedig nem más, mint a drónflotta kialakítása. Több szakértő véleménye szerint úgy néz ki, hogy Ukrajna előnyben van a drónháborúban. Miközben véget értek a véres harcok Bahmut megszerzéséért, a háború tovább eszkalálódott. Ezért aztán Ukrajna és Oroszország is igyekezett jelentős mértékben megnövelni csapatait a pilóta nélküli járművekkel, drónokkal. Ukrajnának ezen a téren úgymond szuperfegyver került a kezébe, amellyel komoly károkat okozhat Oroszországnak. Sőt egyesek szerint a háború sorsa is ezeken dőlhet el. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint a háború jelenlegi szakaszában a drónok igazi szuperfegyvernek számítanak. Erre Tajvan is rájött, ezért azonnal belekezdtek a flotta felépítésébe. Bár nekik hatalmas hátrányt kell ledolgozniuk Kínával szemben, az ukránok ennél sokkal jobb helyzetben vannak.

Hatalmas orosz pusztítás és a nagyhatalom álláspontja

Bár sok szakértő szerint komoly előnyben vannak az ukránok, azzal számolniuk kell, hogy Oroszország nem nézi tétlenül az ellenség sikereit. Fokozatosan zárkózik fel, ezért Ukrajna nem dőlhet még hátra. Ezen felül az oroszok folyamatos nyomás alatt tartják az ukrán erőket. Hétfő este hatalmas pusztítást végeztek Pokrovszk városában. Legalább hét ember vesztette életét egy orosz rakétatámadásban, amely lakóépületekbe csapódott. Két rakéta sújtotta a várost, a második aközben csapódott be, amikor az első rakéta áldozatait és sebesültjeit próbálták felkutatni.

Közben véget ért a béketárgyalás, amelynek Szaúd-Arábia adott otthont. A meghívottak között nem szerepelt Oroszország, azonban a szaúdi béketárgyalások után Kína biztosította őket, hogy pártatlan marad az ukrán háborúban. Wang Yi, a Kínai Népköztársaság külügyminisztere beszélt Szergej Lavrov, orosz külügyminiszterrel és kiemelte, hogy Kína és Oroszország továbbra is megbízható jó barátok és partnerek maradnak.

Címlapkép forrása: Shutterstock