2024 július 16

Moszkva – nyeli a pénzt a háborús szerkezet

A véres harcok pénteken is folytatódtak a csatatéren, miközben a vezetők a hétvégi tárgyalásokra készültek. Szaúd-Arábia ad otthont a tárgyalásoknak, ahol részt vesz az Egyesült Államok, az Európai Unió és a legfontosabb fejlődő országok. Nehéz elképzelni, hogy közös megegyezésre juthatnának a felek, hiszen a meghívottak között nem szerepel Oroszország. Bár mindkét fél egyre nagyobb hangsúlyt fektet a békére, a harcok intenzitása az elmúlt napokban fokozódott. A szankciókkal megtépázott orosz gazdaságból pedig egyre több pénzt szív ki a háborús szerkezet. A legfrissebb hírek szerint Moszkva megduplázta a 2023-as védelmi kiadásokra szánt keretet, mivel szárnyalnak a háborús költségek.

Több, mint 100 milliárd dollárt költ majd a háborúra Moszkva 2023-ban

A Reuters által áttekintett kormányzati dokumentum kimutatta, hogy Oroszország megduplázta a 2023-as védelmi kiadási célját, több mint 100 milliárdra, amely az összes közkiadás egyharmada. A dokumentum azt is megmutatta, hogy már 2023 első felében Oroszország 12 százalékkal, vagyis 600 milliárd rubellel többet költött a védelemre, mint azt az egész évre tervezte. 54 milliárd dollárt terveztek 2023-ban elkölteni azonban ezt már egy félév alatt átlépték, így tehát meg kellett duplázni a terveket. A növekvő háborús költségek támogatják Oroszország gazdasági fellendülését a magasabb ipari termelésnek köszönhetően. A hadipar megemelkedett termelése erőteljes fellendülést váltott ki az ország iparában. Az elemzők szerint ez kulcsfontosságú lehet Oroszország gazdasági fellendülésében.

Az orosz gazdaság a szankciók ellenére is tartja magát

Bár a nyugati nagyhatalmak nem akartak fegyveres konfliktusba kerülni Moszkvával, a gazdaságát annál erősebben támadták. Egymás után érkeztek a szankciós csomagok, azonban az orosz gazdaság továbbra is ellenáll. Az orosz vezetés fenntartotta a gazdaság általános stabilitását a szankciók elleni intézkedéseknek köszönhetően és elkezdett együttműködni a nem nyugati országokkal. Nagy szüksége volt új keresletre, hiszen elvesztette eddigi legnagyobb piacát, az Európai Uniót.

Bár a szankciók fékezik azért az orosz gazdaságot, az igazi hatásukat majd hosszabb távon tudják csak kifejteni. A legnagyobb problémákat azon iparágak jelenthetik, ahol Moszkva belső termelésből nem tudja előteremteni szükségleteit. Fontos technológiákhoz sérült vagy megszűnt az ország hozzáférése, és ez hosszútávon komoly hátrányt jelenthet majd. Addig viszont milliárdokat felemésztve tovább zakatol a háborús gépezet.

Címlapkép forrása: Shutterstock