2024 május 22

Franciaországban ötezer termék ára nem változik

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter bejelentette, hogy ötezer termék ára nem emelkedik és nem is csökken a közeljövőben az üzletekben, és hogy a gyártók és a szupermarketek közötti, általában az év végén kezdődő, 2024-re szóló ártárgyalásokat szeptemberre előrehozzák.

A kormány célja, hogy „2024 januárjától árcsökkentést érjen el” – jelentette ki csütörtökön a tárcavezető a France 2 köztelevízióban a francia élelmiszerlánc szereplőivel szerdán és csütörtökön folytatott megbeszélések végén. Jelezte, hogy a nagykereskedelmi árak csökkenését „azonnal és kötelezően” átvezetik az üzletek polcain kínált termékek áraira, és hogy ezt a gazdasági tárca felügyelete alá tartozó Verseny-, Fogyasztóvédelmi és Csalás Elleni Főigazgatóság (DGCCRF) ellenőrzi majd. Bruno Le Maire úgy vélte, hogy a gyártók „sokkal többet tehetnének” az árak emelkedése ellen, külön megemlítve az Unilever, a Nestlé és a Pepsi óriáscégeket.

Ugyanakkor üdvözölte azokat a gyártókat, amelyek árcsökkentést jelentettek be, mint például a tésztaspecialista Barilla és az Avril olajipari óriás, amelynek elnöke, Arnaud Rousseau a közelmúltban vette át a legjelentősebb mezőgazdasági szakszervezet, az FNSEA vezetését. Áprilisban Olivia Grégoire akkori kereskedelmi miniszter azt ígérte, hogy az új tanév kezdetére „látható árcsökkenés lesz a szupermarketek polcain”, de a fogyasztók egyelőre ezt még nem tapasztalhatják. A kormány azt remélte, hogy az árak a forgalmazók és az élelmiszergyártók közötti újratárgyalások eredményeként csökkennek. A tárgyalásokat általában december és március 1. között rendezik, ekkor dőlnek el a szupermarketekben az év hátralévő részében értékesített termékek nagy többségének értékesítési feltételei. Idén azonban nyár elején a kormány ismét tárgyalóasztalhoz ültette az élelmiszeripari szereplőket.

A francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adatai szerint augusztusban 4,8 százalékkal nőtt az infláció éves szinten, ami egyértelmű emelkedést jelent júliushoz képest, amikor a fogyasztói árindex 4,3 százalék volt. Az INSEE szerint az infláció gyorsulása – április óta először – az energiaárak emelkedésével magyarázható, a villamos energia szabályozott tarifája ugyanis 10 százalékot emelkedett augusztus 1-jén – közölte a távirati iroda.