2024 június 24

Infláció – meglepő adat, íme a reakció

Az elemzői várakozásokhoz képest meglepő hír érkezett az eurózóna inflációjáról a mai napon. Augusztusban ugyanis nem csökkent tovább év/év bázison az infláció, ami a dezinflációs folyamatok lassulására utaló jel lehet. A baljós adat ellenére képes volt emelkedni az irányadó európai tőzsde, a német DAX.

Infláció – helyben maradt

Augusztusban átlagosan 5,3 %-kal emelkedtek az árak az egy évvel azelőtti bázishónaphoz viszonyítva. Ez megegyezik a júliusi adattal, megállt tehát egy időre az éves alapon számolt pénzromlás csökkenése. Ezzel szemben az elemzők az infláció további csökkenésével számoltak korábban, így ez az adat meglepő lehet. A befektetők számára sem semleges ez a meglepetés. Az Európai Központi Bank (EKB) ugyanis tartja 2 %-os inflációs célját, és jelenleg még mindig igen messze áll ettől az értéktől a mutató. Mindez azt is jelentheti, hogy további szigorítást tart majd szükségesnek az EKB, hogy a vártnál némileg kevésbé fékező infláció letörését elérje.

A monetáris szigorítás pedig magasabb kamatokat jelent, az EKB is jelentős kamatemelést hajtott már végre a magas inflációs környezet beállta óta. A magasabb kamatok pedig lassítják a gazdaságot, vonzóbbá teszik a kötvényeket, valamint drágábbá teszik a pénzt, a hitelezést. Mindezek pedig nem kedvező folyamatok a részvénypiac számára, ezért a részvényesek általában alacsony kamatoknak, laza monetáris politikának drukkolnak.

Ennek ellenére az irányadónak számító német tőzsde 16000 pont felett is járt ma, a DAX augusztus eleje óta nem látott szintre erősödött. Végül viszont az emelkedés egy részét visszaadva valamivel 15950 pont alatt zárt a tőzsdeindex. Kérdés, hogy az amerikai piacok hangulatának alakulása vajon mit hoz majd holnap az európai börzékre.

Címlapkép forrása: Shutterstock