Rendkívüli Hírek:

2023 június 01

Egyre jobban áll Spanyolország

Spanyolország külkereskedelmi hiánya csaknem 2 éve a legalacsonyabbra csökkent márciusban – derült ki a spanyol ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

Spanyolország külkereskedelmi hiánya 0,16 milliárd euróra csökkent márciusban, az elemzők előzetesen nagyobb, 0,72 milliárd eurós márciusi hiányra számítottak. A márciusi volt a legalacsonyabb külkereskedelmi hiány azóta, hogy legutóbb 2021 májusában többletet mutatott a spanyol külkereskedelmi mérleg. Spanyolország exportja éves szinten 17,7 százalékkal, 38,93 milliárd eurós történelmi csúcsra emelkedett márciusban.

Egyebek mellett a járművek, a tőkejavak, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek, valamint a vegyipari termékek kivitele is bővült. Spanyolország legfontosabb kereskedelmi partnerei közül az Európai Unióba, az Egyesült Királyságba, az Egyesült Államokba és Latin-Amerikába irányuló export is nőtt. Az import márciusban éves szinten 3,6 százalékkal, 39,09 milliárd euróra nőtt, elsősorban a járművek, a tőkejavak, valamint az élelmiszerek, italok és dohánytermékek importjának bővülése miatt, az energiaimport azonban jelentősen, 28,0 százalékkal csökkent – közölte a távirati iroda.