2024 február 29

Bezzeg Romániában vásárolnak az emberek

Romániában a nyers adatok szerint 2 százalékkal, a naptárhatástól megtisztított érték szerint pedig 2,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első tíz hónapban.

A tavalyi év azonos időszakához képest. Ezt közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).
A vizsgált időszakban az élelmiszer, ital és dohánytermék forgalmazása nyers adatok szerint 3,4 százalékkal, a nem élelmiszerek értékesítési volumene 3,7 százalékkal nőtt. Míg az üzemanyag-eladásból származó árbevétel 3,7 százalékkal csökkent a 2022-es év első tíz hónapjában regisztrált adatokhoz képest. Októberben a román kiskereskedelmi forgalom a nyers adatok szerint 1,8 százalékkal. Míg a naptárhatással kiigazított érték szerint 1,4 százalékkal haladta meg a tavaly októberi szintet. Az idei év szeptemberéhez képest nyers adatok szerint 1,3 százalékkal bővült októberben a kiskereskedelmi forgalom. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével 0,9 százalékos növekedésnek felel meg – ismertette a távirati iroda.

A belföldi fogyasztás alakulását jelző kiskereskedelmi forgalom tavaly 4,4 százalékkal nőtt Romániában 2021-hez viszonyítva. Idén az első negyedévben a növekedés még 5,2 százalékos volt., A második negyedév végéig 3 százalékra, a harmadik negyedév végéig pedig 2 százalékra lassult éves összevetésben.

Fot: shutterstock.com