Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Bayer – Kulcsfontosságú bírósági tárgyaláson diadalmaskodott a cégóriás

A Bayer kulcsfontosságú bírósági tárgyalást nyert meg egy kaliforniai férfi által indított perben. A férfi szerint a Roundup gyomirtószerrel való kitettsége miatt alakult ki rákos megbetegedése. A vállalat ezzel véget vetett hasonló panaszok miatt indított öt peres vereségsorozatának.

Az ítéletet a kaliforniai felsőbíróság San Benito megyei esküdtszéke hozta meg – jelentette be a Bayer. A cég közleménye szerint az ítélet „egyezik azokkal a bizonyítékokkal, amelyek szerint a Roundup nem okoz rákot, és nem felelős a felperes betegségéért”.

A felperes, Bruce Jones ügyvédjei nem reagáltak azonnal a megkeresésekre. A Roundup-perek legtöbb felpereséhez hasonlóan Jones is azt állította, hogy a termék okozta a rák egy non-Hodgkin limfóma nevű formájának kialakulását.

Mintegy 165 ezer kártérítési igényt nyújtottak be a vállalat ellen a Roundup által állítólagosan okozott személyi sérülések miatt, amelyet a Bayer a Monsanto amerikai agrárkémiai vállalat 2018-as, 63 milliárd dolláros felvásárlásának részeként szerzett meg.

A Bayer a legutóbbi vereségsorozatát megelőzően, amelynek során összesen több mint 2 milliárd dollár értékben születtek ítéletek a vállalat ellen, kilenc egymást követő pert nyertek meg. A következő évben várhatóan további ügyek tárgyalására kerül sor.

A Bayer fellebbezést nyújt be az ellenük hozott ítéletek ellen, amelyek jelentős büntető jellegű kártérítést tartalmaznak. A veszteségek miatt egyes befektetők megkérdőjelezték a Bayer jogi stratégiáját a Roundup-ügyek megvédésében. A vállalat bejelentette, hogy továbbra is harcolni fog a bíróságon az ügyek ellen, és „nincs kedve hatalmas csekkeket kiállítani” a megegyezés érdekében. 2020-ban a Bayer az akkor folyamatban lévő Roundup-ügyek többségét 9,6 milliárd dollárig terjedő összegben rendezte. Viszont nem sikerült a jövőbeli ügyekre kiterjedő egyezséget kötniük. Több mint 50 000 kereset maradt függőben – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Borítókép: Shutterstock