2024 július 25

USA – nem igazán optimista a lakáspiac

Novemberben immár a negyedik egymást követő hónapban romlott és idei mélypontjára esett az amerikai építőipari cégek lakáspiaci bizalmi indexe.

Az amerikai lakásépítők szövetsége (National Association of Home Builders – NAHB)  azt közölte, hogy a novemberi mutató 34 pontra, tavaly december óta a legalacsonyabbra süllyedt. Az októberi 40 pontról. Elemzők stagnáló mutatóra, 40 pontra számítottak. Az NAHB/Wells Fargo lakáspiaci index 50 pont alatti értéke azt jelzi, hogy több cég látja rossznak az üzleti feltételeket, mint jónak. A novemberi mutató romlásához elsősorban a magas jelzáloghitel-kamatok járultak hozzá. Az átfogó index mindhárom összetevője jelentősen csökkent novemberben. A következő fél évre vonatkozó értékesítési várakozások alindexe 5 ponttal, 39 pontra csökkent.

Az iparág jelenlegi helyzetét értékelő mutató 6 ponttal, 40 pontra esett. Míg a keresleti várakozások alindexe 5 ponttal, 21 pontra süllyedt. A több mint 23 éves csúcson lévő, bőven 7 százalék feletti jelzáloghitel-kamatok jelentősen csökkentik a vásárlóerőt. Ezáltal visszafogják a keresletet, egyre több vevő dönt úgy, hogy elhalasztja a lakásvásárlást addig, amíg a hosszú lejáratú kamatlábak csökkennek. Ugyan a hangulat novemberben tovább romlott, a legújabb makrogazdasági adatok azt mutatják, hogy a következő hónapokban javulni fognak a lakásépítés feltételei – nyilatkozta Robert Dietz, az NAHB vezető közgazdásza.

Az NAHB bizalmi indexe 2009 januárjában történelmi mélypontra, 8 pontra esett, 2020 novemberében pedig rekordmagasan, 90 ponton állt. Az NAHB-nak több mint 140 ezer, az építőiparban és a kapcsolódó területeken működő cég a tagja – ismertette a távirati iroda.