2024 július 19

Igencsak megugrott a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a foglalkoztatottak száma az elemzői várakozásoknál jelentősebben nőtt decemberben – közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet csütörtökön közölt adatai szerint.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet honlapján szereplő kimutatás alapján 164 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban. Piaci elemzők 115 ezres növekedést vártak a novemberi 101 ezer után. Decemberben a 20-nál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 54 ezerrel nőtt, az 50-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 20 ezerrel emelkedett, az 50-249 fős középvállalatoknál 58 ezerrel bővült, a 250-499 alkalmazottat foglalkoztatóknál 5 ezerrel csökkent, míg az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál 40 ezerrel bővült a munkahelyek száma.

A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó decemberi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 170 ezres növekedést várnak a novemberi 199 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint 3,8 százalékra nőtt decemberben a novemberi 3,7 százalékról – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock