Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Túlbecsülték magukat a tengerentúlon – lassabban nő a GDP

Jelentősen, de az elemzők által vártnál némileg szerényebben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben, amikor az egyre nagyobb átoltottság hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával gyorsuló ütemben kezdett visszatérni a gazdasági és társadalmi élet a normális kerékvágásba – adta hírül a távirati iroda.

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete csütörtökön azt közölte nem végleges adatként, hogy az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 6,6 százalékos évesített ütemben nőtt a június végével záródott negyedévben. Elemzők átlagosan nagyobb, 6,7 százalékos emelkedésre számítottak az első negyedévben mért 6,3 százalékos növekedés után.

Szakértők az idei évre mintegy 7 százalékos amerikai gazdasági növekedéssel számolnak, ami a legnagyobb bővülés lenne 1984 óta. Tavaly 3,5 százalékkal csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye, ehhez hasonló nagyságú zsugordásra 74 éve nem volt példa. A kereskedelmi minisztérium közel egy hónap múlva ismerteti a végleges adatot.