2024 június 16

S&P500 – érkezhet a korrekció?

Előző héten igencsak elromlott a hangulat az irányadó nemzetközi részvényindexeknél, rég nem látott eladási hullámokat láthattunk. Jónap Richárd, a Concorde elemzője az augusztusi részvénypiaci korrekció lehetőségére figyelmeztetett, az OTP Elemzési Központ pedig technikai szemszögből vizsgálta az S&P500 mozgását.

S&P 500 – korrekció jöhet

Jónap Richárd a Portfolio-n megjelent írása szerint nagyon jó esélye van annak, hogy az idén szuperszonikus teljesítményt nyújtó amerikai részvénypiac valamilyen szintű korrekciós fázisba lépett augusztus első hetében. Az augusztus legnagyobb kérdésének azt nevezte a Concorde elemzője, hogy mekkora lesz ez a korrekció. Az S&P500 esetében a 4400 ponton tartózkodó 50 napos mozgóátlagot, valamint a 4100 ponton tartózkodó 200 napos mozgóátlagot jelölte meg, mint esetleges szinteket. Jónap Richárd a cikket azzal zárja, hogy egy kis oldalazó korrekció jót is jelenthet az év utolsó harmadára nézve, ellenben egy komolyabb beleadás könnyen lehet maga a trendforduló.

Technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ tegnap délelőtt megjelent technikai elemzésében az S&P500 grafikonját is vizsgálta. Szerintük az utolsó emelkedő trend megtört, így korrekciós fázis indulhat el. Ezt egy lefele hagyott rés (4550-4567) is erősítheti – írják. A vékony zöld emelkedő trendvonal is visszatesztelhető lehet, csak ott várja erősebb támasz rövid távon az indexet az elemzés szerint. A 4218 körüli értéknél jöhet az OTP elemzői alapján olyan megálló, amely vételi zóna lehet. A piros csökkenő ideális trendvonalat érdemes követni lefele, amíg az árfolyam alatta van, addig korrekciós fázisban maradhat az index az elemzők szerint. Ellenállásnak a 4531, a 4688, valamint a 4821 lettek megjelölve, míg támasz a 4218, a 4062, valamint a 3906 lehet.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock