Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Rossz éve volt a csúcsgazdagoknak, rengeteg pénzt buktak

Nehéz évük volt a csúcsgazdagoknak, a Forbes szerint a világ leggazdagabb emberei együttesen közel 2000 milliárd dollárt veszítettek 2022-ben. Az Amerikai Egyesült Államokban élő milliárdosok együttesen legalább 660 milliárd dollárt buktak el idén. A veszteségek hátterében jellemzően a technológiai részvények zuhanórepülése, a szárnyaló infláció és a romló gazdasági kilátások álltak.

Az amerikai milliárdosok közül a Tesla, a SpaceX és a Twitter vezérigazgatója, Elon Musk vagyona csökkent a legnagyobb mértékben. Musk nettó vagyona idén mintegy 115 milliárd dollárral csökkent a Forbes szerint. A jelentős bukás ellenére még mindig Musk az USA leggazdagabb embere, nettó vagyona a Forbes szerint december végén 139 milliárd dollár körül van.

A Tesla részvények értéke idén több mint 65 százalékkal csökkent.

Nem Musk az egyetlen „vesztes”

A dobogó második fokára Jeff Bezos az Amazon alapítója és vezérigazgatója állhatott, aki a Forbes becslése szerint 2022-ben körülbelül 80 milliárd dollárt veszített el. Mark Zuckerberg a Meta Platforms társalapítója vagyona körülbelül 78 milliárd dollárral csökkent az idei év során.

(www.shutterstock.com)

Némileg mérsékeltebb, ám még így is súlyos veszteségeket szenvedett el Larry Page, vagyona 40 milliárd dollárral csökkent. A Nike vezérének, Phil Knightnak a vagyona 18.3 milliárd dollárral csökkent idén a Forbes szerint. Leonard Lauder vagyona pedig 9.8 milliárd dollárral apadt meg.