Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Már megint csökkent az amerikai gazdasági teljesítményindexe

Csökkent júliusban – immár 16. hónapja folyamatosan – az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe.

A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe, a LEI (Leading Economic Index) júliusban az előző havi értékéhez képest 0,4 százalékkal 105,8 pontra csökkent, a júniusi 0,7 százalékos havi csökkenést követően. Az index 100 pontos értéke a 2016-os kiinduló szintet jelzi. A LEI jelenlegi állása 4,0 százalékos kumulatív csökkentést jelez a 2023 januárja és 2023 júliusa közötti hat hónapos időszakra vonatkozóan, ami meredekebb teljesítménycsökkenést tükröz az előző hat hónapos periódus (2022. július-2023. január) 3,7 százalékánál.

A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik egyebek mellett a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar, illetve a szolgáltató szektor teljesítményét, és a tapasztalatok szerint a mutató nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását. A Conference Board előrejelzése szerint összességében a júliusi adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban a gazdasági kilátások továbbra is nagyon bizonytalanok. Júliusban az új megrendelések csökkenése, a magas kamatlábak, az üzleti feltételekkel kapcsolatos fogyasztói megítélés romlása, valamint a feldolgozóiparban ledolgozott órák számának csökkenése segítette elő a vezető mutató 0,4 százalékos csökkenését.

A Conference Board prognózisa alapján az Egyesült Államok gazdasága valószínűleg rövid és enyhe recesszióban lesz a 2023 negyedik negyedévétől 2024 első negyedévéig tartó időszakban – kommentálta az eredményeket Justyna Zabinska-La Monica, a Conference Board üzleti ciklus mutatóiért felelős vezető közgazdásza. A vezető index tizenhat hónapja hanyatlást mutat, ez a leghosszabb csökkenési időszak 2007-2008 óta – közötle a távirati iroda.