2024 július 20

Lecsúszott a 30 éves jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten – ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA.

Az MBA által közzétett adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti 6,94 százalékról 6,93 százalékra, közel 3 havi mélypontra esett. Ez volt zsinórban a harmadik csökkenés. A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata tavaly október végén 2000 szeptembere óta, több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt. Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 0,8 százalékkal nőtt. Az előző heti 0,9 százalékos bővülést követően. Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest nem változott a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban. Az egy héttel korábbi 0,4 százalékos visszaesés után – ismertette a távirati iroda.

A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma ugyanakkor 26 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten. A jelzáloghitelek kamatai ismét csökkentek. A refinanszírozási tevékenység jelenlegi szintje még mindig jóval a történelmi átlag alatt van. A már meglévő jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok túlnyomó többsége még a kamatok emelkedése előtt vett fel hitelt. Ezt nyilatkozta Joel Kan, az MBA vezető közgazdásza.