2024 május 24

Harmadik hete csökkent a jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban harmadik hete csökkent a 30 éves jelzáloghitelek átlagos kamata a múlt héten – közölte a Freddie Mac amerikai állami jelzáloghitel-finanszírozó vállalat.

A cég honlapjára felkerült adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 7,44 százalékra mérséklődött az előző heti 7,5 százalékról. Egy éve az átlagos kamat 6,61 százalék volt. A tizenöt éves lejáratú hitelek átlagos kamata egy hét alatt 6,81 százalékról 6,76 százalékra süllyedt, egy éve 5,98 százalék volt. A Freddie Mac országszerte mintegy 80 jelzáloghitel-szolgáltató adatai alapján számítja ki az átlagos kamatlábakat – ismertette a távirati iroda.

Sam Hater, a Freddie Mac vezető közgazdásza azt mondta, hogy a jelzáloghitel-kamatok harmadik hete tartó csökkenése azzal függ össze, hogy a friss amerikai makrogazdasági adatok az inflációs nyomás mérséklődését jelzik. Hozzátette: a folyamatos gazdasági növekedés, az alacsonyabb infláció és a mérsékeltebb jelzálogkamatok együttese várhatóan élénkítőleg hat a lakáspiacra. Az amerikai ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) előrejelzése szerint a 30 éves jelzáloghitelek éves kamata jövő tavasszal 7 százalék alá kerül, de továbbra is meghaladja majd a 6 százalékot.