Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Gyengült a Conference Board amerikai gazdasági teljesítménymutatója


A Conference Board vezető gazdasági mutatószáma (Leading Economic Index, LEI) novemberben 1,0 százalékkal 113,5 pontra csökkent az októberi 0,9 százalékos csökkenést követően. A piac 0,4 százalékos csökkenést várt. A mutató 100 pontos értéke a 2016-os gazdasági teljesítményt jelöli. A LEI május-novemberi hat hónapos periódusban 3,7 százalékkal ment lejjebb, ami sokkal meredekebb csökkenési ütem, mint a megelőző hat hónapos időszakban, 2021 novembere és 2022 májusa között mért 0,8 százalékos csökkenés.

„Az amerikai LEI novemberben meredeken esett, folytatva az év nagy részében tapasztalt csökkenést, miután februárban elérte csúcspontját” – mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board vezető gazdasági igazgatója. „Novemberben csak a részvényárfolyamok járultak hozzá pozitívan az amerikai LEI-hez.

A munkaerő-piaci, a feldolgozóipari és a lakáspiaci mutatók mind gyengültek, ami a gazdasági növekedéssel szemben erősödő komoly ellenszélre utal. A feldolgozóipari új megrendelések lényegében nem változtak novemberben, ami megerősíti a gazdasági növekedés lendületvesztését a közeljövőben” – tette közzé a távirati iroda.