2024 május 23

Minden szem a Fed döntésén – erre figyelj a héten!

Az előttünk álló napokban sem unatkozhatunk a tőzsdéken. Amellett, hogy néhány fontosabb makroadat is napvilágot lát, nagy jegybankok kamatdöntő ülései borzolhatják a befektetők kedélyeit. Magyar szempontból viszont megint nem lesz túl sok izgalom, így itthon az egyedi storyk dominálhatnak.

Nemzetközi piacok – jön a Fed döntése

Hétfőn és kedden még lényegében nem kell számítanunk fontosabb makroadatra, vagy eseményre. A piacok még az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki döntését vizsgálhatják a kamatemelési ciklus leállításáról.  Szerdán hajnalban Japánból érkeznek meghatározó makrogazdasági adatsorok, ezúttal a japán export és import augusztusi alakulásáról kapunk információkat. Aznap este dönt a kamatokról a Fed, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény magyar idő szerint este 8 órakor áll elő döntésével. A döntés mellett a Fed elnök Jerome Powell kommentárja is kiemelt jelentőséggel bírhat majd. A jelenlegi gazdasági és inflációs környezetben ugyanis nem egyszerű megjósolni a Fed további monetáris politikáját. Szerdán piaczárás után még a FedEx gyorsjelentése lehet érdekes az abban érdekelt részvényesek számára.

Csütörtökön 13 órakor az angol jegybank is dönt a kamatokról. 14:30-kor az amerikai munkanélküli segélykérelmek számát közlik szokásosan, de ekkor kerül nyilvánosságra a Philadelphiai Fed index is. 16 órakor pedig az előzetes fogyasztói bizalmi indexet közlik az eurózóna gazdaságára vonatkozóan. A hét utolsó kereskedési napján hajnalban érkezik a japán inflációs adat. Különböző időpontokban ezen a napon közlik a japán, a német és az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet, Németországból a szolgáltatóiparra vonatkozón is nyilvánosságra kerül hasonló adatsor.

Hazai piac – nemzetközi hangulat és egyedi storyk

A magyar piacra vonatkozóan általános adatra nem kell számítsunk, és az ország makrogazdaságával kapcsolatban sem érkezik várhatóan jelentősebb adatsor. Így a nemzetközi piaci tényezőknek lehet nagy szerepe. Természetesen emellett az egyedi vállalati storyk mozgathatják meg a befektetőket.

Forrás: Erste Gazdasági Naptár

Címlapkép forrása: Shutterstock