2024 május 23

Robbanás után a SpaceX Starship, jó esetben akár irány a Hold

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) megbízott vezetője bejelentette, hogy az ügynökség már a jövő hónapban kibocsáthatja a SpaceX Starship rakéta kilövési engedélyét. miután Korábban egy rakéta felrobbant az áprilisi próbaindítást követően ismertette a Reuters hírügynökség.

SpaceX környezetvédelmi engedély

A SpaceX-nek továbbra is külön környezetvédelmi engedélyre van szüksége az USA Hal- és Vadvédelmi Szolgálatától az indulás előtt. Polly Trottenberg, az FAA ügyvezetője nem pontosította, mennyi ideig tarthat az engedély megszerzése. Az FAA az elmúlt héten lezárta a SpaceX Starship rakétájának áprilisi tesztindításával kapcsolatos műszaki vizsgálatot. Hangsúlyozta, hogy a vállalatnak több tucat korrekciós intézkedést kell végrehajtania. A SpaceX Super Heavy rakétájának április 20-i texasi kilövése után 25 mérföldre (40,23 km-t) a földfelszíntől négy perc repülési idő után felrobbant.

Az FAA a rakéta meghibásodásának „több kiváltó okát” és 63 korrekciós intézkedést említett. Azokat a rakéta újbóli kilövése előtt el kell végezni, beleértve a hardver változtatásokat. Fokozottabban figyelniük kell a szivárgásokra a tüzek elkerülése érdekében. A rakéta indítóállását is szükséges megerősítteniük, hogy lecsökkentsék a szétszóródó törmelék és homok mennyiségét.

Egy lépéssel közelebb

Az FAA által lefolytatott vizsgálat lezárása után egy lépéssel közelebb kerülhet a SpaceX ahhoz, hogy a Starship rakéta kijusson az űrbe. Ez fontos, régóta várt tesztelési mérföldkő, mielőtt a vállalat elkezdheti szorosabb együttműködését a NASA val az ,,újrahasználható” rakétákat alkalmazásában kereskedelmi műholdküldetésekre, akár a Holdra leszállásokra szögezte le a Reuters.